Online-verkiezing

De Goede uitgeroepen tot beste hockeyster ter wereld

14 februari 2019 15:21 Aangepast: 14 februari 2019 16:22
Vreugde bij Eva de Goede na het winnen van de WK-finale tegen Ierland (6-0) Beeld © ANP

Hockeyster Eva de Goede is door de wereldhockeybond FIH gekozen tot beste speelster van het jaar 2018. De Goede, die uitkomt voor Amsterdam, werd vorig jaar met Oranje wereldkampioen in Londen.

Ze kreeg de meeste stemmen in een wereldwijde online-verkiezing onder fans. Ook de spelers en speelsters van alle nationale teams konden hun voorkeur kenbaar maken. Naast De Goede waren Xan de Waard en Lidewij Welten genomineerd. Bondscoach Alyson Annan werd gekozen tot beste vrouwencoach.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elfde wereldtitel voor Nederlandse hockeysters

Vijfde nederlandse

Ze is de vijfde Nederlandse hockeyster die de prijs ontvangt. Maartje Paumen (2011 en 2012), Ellen Hoog (2014), Welten (2015) en Naomi van As (2016) gingen haar voor. De Goede (29) speelde inmiddels 208 interlands en scoorde daarin 25 doelpunten. Ze debuteerde op 2 juli 2006.

Annan was eerder in 2017 al 'Female Coach of the Year'. Haar team bleef het hele jaar ongeslagen wat ook leidde tot de winst in China van de allerlaatste Champions Trophy. De geboren Australische, bondscoach van Oranje sinds 2015, werd afgelopen jaar in haar moederland benoemd tot Legend van de Hockey Australia Hall of Fame.

Bakker & Blaak

Bij de mannen ging de titel voor het tweede jaar op rij naar Arthur van Doren, die met België ten koste van Oranje de wereldtitel veroverde. De Nederlander Billy Bakker was ook genomineerd, net als zijn teamgenoot Pirmin Blaak die de titel beste doelman van het jaar naar de Belg Vincent Vanasch zag gaan.

De Belgische bondscoach Shane McLeod werd de beste mannencoach.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore