Ga naar de inhoud
Financiële hulp

Massale steunbetuigingen voor 'vergeten' boksheld Rudi Lubbers

Rudi Lubbers (rechts) in training in 1976. Beeld © ANP

De schrijnende leefomstandigheden van oud-bokser Rudi Lubbers brengen veel teweeg. In een documentaire van Andere Tijden Sport was te zien hoe Lubbers een teruggetrokken leven leidt in Bulgarije. En dat liet de kijker niet koud: mensen springen massaal bij om hulp te bieden.

Vooral bij NOS/NTR, dat de documentaire over Lubbers maakte, stromen de reacties binnen. Rudi was de enige Nederlander die ooit vocht met bokslegende Muhammed Ali. Hij verloor, maar hield het alle (twaalf) ronden vol in hun inmiddels epische gevecht.

Busje in Bulgarije

Op Vechtsportinfo.nl spreken Bart Nijpels, maker van de documentaire, en oud-wielrenner Rini Wagtmans zich uit over de situatie. "Rudi heeft echt hulp nodig, hij leeft nu in een busje in Bulgarije waar de winters keihard zijn", zegt Nijpels. "Er moet gewoon hulp komen, de vraag is alleen hoe wij Rudi het beste kunnen helpen."

Nijpels geeft aan dat de hulp gecoördineerd moet worden en dat wellicht met steun een camper of caravan met een kachel voor Rudi aangeschaft kan worden. "Maar, tussen vier muren zullen we Rudi niet krijgen. Daar leeft hij een te vrij leven voor. We kunnen het wél aangenamer maken. Vandaar dat een camper of caravan kan helpen."

'Recht op sociale hulp'

Ook Wagtmans is er duidelijk over. "Rudi heeft recht op sociale hulp naast de giften die binnenkomen. Er zou een consul van de Nederlandse ambassade naar Zuid-Oost Bulgarije moeten reizen en hem vragen: hoe kunnen wij u helpen meneer Lubbers?" Wagtmans hielp naast Lubbers eerder al andere sporters in de problemen, hij coördineert de actie.

Voor de actie is een speciaal e-mailadres in leven geroepen, dat moet voorkomen dat derden een slaatje slaan uit de financiële hulp. De documentaire 'Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven' is hier terug te kijken.