Ongeluk met houtkachel

Sporten met ernstige brandwonden: 'Er is soms nog veel mogelijk'

11 januari 2019 13:14 Aangepast: 11 januari 2019 13:55

De schaatswereld heeft geschokt gereageerd op het ongeluk van shorttracker Sjinkie Knegt. De grote vraag is: wat betekent dit voor de carrière van de topsporter?

Sjinkie Knegt, die vorig jaar zilver won op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, raakte gisteren ernstig gewond toen hij thuis zijn houtkachel aanstak. Hij werd met spoed naar het Martiniziekenhuis in Groningen gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shorttracker Sjinkie Knegt ernstig gewond: zware brandwonden aan been

Sporten en brandwonden, is dat een onmogelijke combinatie? Kees van der Vlies, traumachirurg van het Brandwondencentrum in het Maasstad Ziekenhuis, kan er alleen in het algemeen iets over zeggen. "Het hangt af van hoe ernstig hij verbrand is. Wat ik begrepen heb, is dat 27 procent van zijn lichaam is verbrand. Dat is echt heel erg veel. Dan ben je echt ziek, dat voel je door je hele lichaam."

Een drama

Van der Vlies heeft met de shorttracker te doen. "Het is altijd een drama als je dit oploopt. Het is altijd heftig. Bij brandwonden verandert je leven in een split second."

Het laatste nieuws is dat Knegt tweedegraads brandwonden heeft op zijn been. Elders op zijn lichaam heeft hij een 'paar kleine plekken' die aangemerkt kunnen worden als derdegraads brandwonden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sjinkie Knegt blijft 6 weken in ziekenhuis: voeten zijn er het slechtst aan toe

De moeder van de shorttracker vertelde aan Omroep Friesland dat Sjinkie brandwonden heeft op zijn voorhoofd, onder zijn ogen, op zijn neus en op zijn oren. Zijn voeten zouden er het slechtst aan toe zijn.

Spieren en zenuwen

Of de carrière van de topsporter in gevaar is, hangt ervan af of Knegt brandwonden heeft in de zogenoemde functionele gebieden, bijvoorbeeld rond de knie. "Je krijgt dan te maken met contracturen, een verkorting van de spieren en de pezen. Dat zorgt voor bewegingsbeperkingen."

Het goede nieuws, is dat de moeder van Sjinkie Knegt al wist te melden dat de spieren en zenuwen niet zijn aangetast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steun uit schaatswereld voor Sjinkie: 'Taai zijn maat!'

Traumachirurg Van der Vlies legt uit dat er steeds meer mogelijkheden zijn om brandwonden te herstellen. "We weten tegenwoordig dat  hoe sneller je beweegt, hoe beter het is. Op de intensive care ligt tegenwoordig daarom een bedfiets. Die beweging is zowel voor de wond als voor de algehele gezondheid van de patiënt belangrijk."

Die beweging is nu waarschijnlijk nog te vroeg. "De eerste fase is om de wond dicht te krijgen om infecties tegen te gaan. In tweede instantie wordt gekeken in hoeverre de littekens beperkingen zullen gaan geven. Als dat het geval is, dan moet er worden ingegrepen."

Mengbeelden

Of en hoe Sjinkie Knegt er bovenop komt, is sterk afhankelijk van hoe groot de plekken met derdegraads brandwonden zijn. "Derdegraads brandwonden kunnen alleen genezen vanuit de randen van de wond", legt Van der Vlies uit. 

Als uit scans blijkt dat er sprake is van 'mengbeelden' - kleine plekken met derdegraads brandwonden met daaromheen tweedegraads brandwonden, dan hoeft er wellicht geen huid getransplanteerd te worden. Althans niet direct. "Daar kun je dan beter mee wachten, en de tijd benutten om goede wondzorg te doen."

Niki Lauda

Het bekendste voorbeeld van een sporter die na flinke brandwonden weer aan de slag ging, is autocoureur Niki Lauda. Lauda dreigde in 1976 levend te verbranden toen zijn auto vlam vatte tijdens de Duitse Grand Prix op de oude Nürburgring. Lauda's racecarrière leek voorbij, maar zes weken later kroop hij weer achter het stuur van zijn Ferrari. 

Van der Vlies: "Er is soms nog veel mogelijk. Vooral mensen die de lat hoog leggen, kunnen ver komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore