Ongeluk met houtkachel

Sjinkie Knegt blijft 6 weken in ziekenhuis: voeten zijn er het slechtst aan toe

11 januari 2019 10:24 Aangepast: 11 januari 2019 11:58
Beeld © ANP

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft derdegraads brandwonden op een paar kleine plekken op zijn lichaam, maar niet op zijn benen zoals gisteren bekendgemaakt. Dat zegt een woordvoerder van schaatsbond KNSB tegen RTL Nieuws.

Sjinkie Knegt, die vorig jaar zilver won op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, raakte gisteren ernstig gewond toen hij thuis zijn houtkachel aanstak. Hij werd met spoed naar het Martiniziekenhuis in Groningen gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Shorttracker Sjinkie Knegt ernstig gewond: zware brandwonden aan been

"De toestand van Sjinkie is stabiel", zegt de woordvoerder tegen RTL Nieuws. Gisteren werd gemeld dat de shorttracker derdegraads brandwonden had op zijn linkerbeen. Dit blijken tweedegraads brandwonden te zijn. Elders op zijn lichaam heeft hij wel een 'paar kleine plekken' die aangemerkt worden tot derdegraads brandwonden.

Bij tweedegraads brandwonden is de huid rood en pijnlijk. De wonden genezen meestal zonder litteken. Bij derdegraads brandwonden wordt gesproken over ernstige verbrandingen. De huid is dan geheel verdwenen. De wond doet geen pijn omdat de zenuwuiteinden in de huid ook zijn verbrand. Deze wonden genezen niet zonder littekens.

De moeder van Sjinkie Knegt, Liesje, laat aan Omroep Friesland weten dat haar zoon goed geslapen heeft maar wel veel pijn heeft gehad. Verwacht wordt dat hij zes weken in het ziekenhuis moet blijven. Ze vertelt dat Sjinkie brandwonden heeft op zijn voorhoofd, onder zijn ogen, op zijn neus en op zijn oren. Zijn voeten zouden er het slechtst aan toe zijn. De spieren en zenuwen zijn volgens de moeder van de shorttracker niet aangetast.

Speciaal verband

De woordvoerder laat verder weten dat Knegt aanspreekbaar is. "Hij ligt ingepakt op bed, z'n wonden zijn ingepakt met een speciaal verband."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steun uit schaatswereld voor Sjinkie: 'Taai zijn maat!'

Wat dit betekent voor z'n carrière, daar is nu 'echt nog niets over te zeggen'. "De eerste zorg is nu: hoe gaat hij hiervan lichamelijk herstellen? Ook daar is nog niets over te zeggen. Voorlopig ligt hij in het ziekenhuis."

Op sociale media krijgt Sjinkie Knegt veel steun via de hashtag #voorsjinkie. "We willen ook oproepen om die hashtag zoveel mogelijk te gebruiken om Sjinkie te steunen.''

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore