Litouwer te sterk

Van Barneveld direct onderuit op WK darts: 'Dit komt hard aan'

18 december 2018 01:10 Aangepast: 18 december 2018 03:07
Raymond van Barneveld. Beeld © PDC

Voor Raymond van Barneveld is het WK al na één optreden voorbij. De geboren Hagenaar, vrijgeloot voor de eerste ronde, liet zich verrassen door Darius Labanauskas uit Litouwen: 2-3.

Van Barneveld haalde geen moment het niveau dat hij voor ogen heeft in de tweede ronde van de mondiale titelstrijd in Londen. Hij kwam in zijn verloren eerste set slechts tot een gemiddelde van 79 en bleef maar volharden in het missen van dubbels. Van Barneveld, die voor het duel vertelde dat hij verkouden was, kwam met 2-1 achter in sets.

'Heel slecht'

Hij oogde eerst moedeloos en werd vervolgens radeloos. 'Barney' ontsnapte aanvankelijk omdat Labanauskas slechter en slechter ging spelen toen hij een enorme stunt dichterbij zag komen. De Litouwer stond echter geen leg meer af in de beslissende vijfde set, al miste Van Barneveld in die legs ook de nodige kansen.

"Ik hoef jullie niet te vertellen hoe hard dit aankomt", stamelde Van Barneveld voor de camera. "Dit is gewoon heel slecht. Ik kreeg genoeg kansen maar die pijlen gingen er gewoon niet in. Ik heb veel getraind, maar wat heeft het voor zin. Ik gooide alles met ingooien. Ik voelde me geweldig."

Afscheid

De 51-jarige Van Barneveld maakte vorige maand bekend dat hij over ruim een jaar afscheid wil nemen. "Ik voel me niet meer 100 procent fit en in mijn privé-leven is veel gebeurd", zei hij.

"Ik kan dit niet meer elke week opbrengen en mis de echte motivatie. Ik ben een winnaar, maar momenteel win ik geen toernooien meer. Het zou geweldig zijn als ik een van de komende grote toernooien toch nog op mijn naam schrijf."

Wereldranglijst

Door de snelle uitschakeling op het WK dreigt Van Barneveld uit de top van de wereldranglijst te vallen. Hij moet zich misschien wel gaan kwalificeren voor grote toernooien en het is maar de vraag of hij dat nog kan opbrengen.

De voormalige postbode uit Den Haag gooit al 34 jaar op het hoogste niveau. Hij maakte de dartsport in Nederland in de jaren negentig populair. Vier keer won hij de wereldtitel van de bond BDO. In 2007 pakte hij ook de mondiale titel van de PDC, de machtigste dartsbond van de laatste jaren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore