Tegen Australië

Oranje in halve finale WK hockey na moeizame zege op India

13 december 2018 16:03 Aangepast: 13 december 2018 16:20
Jorrit Croon tijdens de kwartfinale tussen India en Nederland op het WK Hockey Beeld © ANP

In de kwartfinale van het WK hockey heeft Oranje in een bomvol stadion gewonnen van gastland India. De moeizame wedstrijd werd uiteindelijk over de streep getrokken door doelpunten van Thierry Brinkman en Mink van de Weerden. Zaterdag speelt Oranje tegen Australië in de halve finales.

In de eerste helft waren de teams flink aan elkaar gewaagd. India kwam in de twaalfde minuut op voorsprong door een doelpunt van Akasdeep Singh. Pirmin Blaak wist de strafcorner van India te keren, maar kreeg de bal vervolgens niet weg. Singh profiteerde daarvan. 

Videoscheidsrechter

Drie minuten later trok Thierry Brinkman de score gelijk, nadat hij een vrije slag van Mirco Pruyser wist te verlengen. De scheidsrechter twijfelde nog of de Nederlander de bal daadwerkelijk raakte en had uiteindelijk de videoscheidsrechter nodig om het doelpunt goed te keuren.

Vlak voor rust zette India opnieuw aan en kwamen ze gevaarlijk dichtbij de voorsprong. Doelman Blaak wist een venijnig schot maar net uit zijn doel te duwen en had daarna geluk met een bal op de paal. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loodzwaar WK voor hockeymannen: 'Niet eerder waren er zo veel kanshebbers'

Scoreverloop

  • '12 0-1 Akasdeep Singh
  • '15 1-1 Thierry Brinkman
  • '49 2-1 Mink van der Weerden 

Afgekeurde doelpunten

Na de rust was het spel slordig aan beide kanten. De laatste passes waren steeds onnauwkeurig en er miste er scherpte voor het doel. Halverwege de tweede helft dacht India dan toch op voorsprong te komen, maar de scheidsrechter keurde de goal af vanwege gevaarlijk spel. Ook aan de kant van Nederland werd er een doelpunt afgekeurd: onderweg naar het doel werd er een voet geraakt. 

In het laatste kwart trok Nederland de wedstrijd naar zich toe. Tien minuten voor tijd maakte Mink van der Weerden de 2-1 voor Oranje. Van der Weerden schoot een strafcorner hard door het midden waarop de doelman van India geen antwoord had. Nederland kreeg wel wat hulp bij het doelpunt. Bij de eerste strafcorner werd er te vroeg ingelopen door een Indiër, waardoor er een man minder mocht verdedigen bij India. 

Australië 

Zaterdag speelt Nederland in de halve finales tegen Australië. De andere halve finale wordt uitgevochten tussen België en Engeland. Op zondag wordt de finale afgewerkt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`