India

WK hockey: Nederland dendert over Canada heen op weg naar kwartfinale

11 december 2018 16:00 Aangepast: 11 december 2018 17:32
Jeroen Hertzberger (Ned) met Gabriel Ho-Garcia (Can) tijdens Nederland-Canada bij het WK Hockey heren Beeld © ANP

In de tussenronde van het WK hockey hebben de Nederlandse hockeymannen overtuigend gewonnen van Canada. De overwinning betekent een plek in de kwartfinale waar ze gastland India treffen. Smet op de wedstrijd was de blessure van Sander van de Wijn.

Vanaf het eerste moment lag het initiatief bij Nederland dat meteen aandrong op de Canadese helft. De gevaarlijkste kans kwam van de stick van Bob de Voogd die de bal aangespeeld kreeg van Valentin Verga, maar de poging van De Voogd ketste af op de helm van de Canadese keeper Carter.

Vrijwel meteen in het tweede kwart opende Nederland de score. Een pass vanaf de rechterflank werd binnengewerkt door de inlopende Lars Balk. Twee minuten later mocht Jeroen Hertzberger aanleggen voor een strafbal, maar Carter wist wederom een doelpunt te voorkomen. In de twintigste minuut verdubbelde Nederland de score. Op de cirkel draaide Thijs van Dam bij zijn tegenstander weg en bediende vervolgens Van Dam. 

Scoreverloop Nederland - Canada

  • '16 1-0 Lars Balk
  • '17 Jeroen Hertzberger mist een strafbal
  • '20 2-0 Robbert Kemperman
  • '39 3-0 Thijs van Dam
  • '40 4-0 Thierry Brinkman
  • '57 5-0 Thijs van Dam

Tranen

In het derde kwart was er nog een domper voor Nederland: Sander van de Wijn maakte een vervelende beweging, wat einde wedstrijd betekende. Met tranen in zijn ogen verliet hij het veld. Een ernstige blessure betekent waarschijnlijk einde WK voor de speler. 

Na de vele reddingen van de Canadese keeper deelde Nederland na veertig minuten de genadeklap uit. Een inzet Steve van Ass werd nog gepareerd, maar de alerte Thijs van Dam tekende in de rebound voor de 3-0.

Dubbelslag

Een minuut later was het Kemperman die met een schitterende actie twee Canadezen te slim af was en uiteindelijk het voorwerk leverde voor de vierde goal. Thierry Brinkman bezegelde het werk door de bal vlak voor het doel binnen te prikken. 

Uiteindelijk was het Thijs van Dam die de uitslag bepaalde. Drie minuten voor tijd maakte hij zijn tweede van de wedstrijd en de vijfde voor Nederland. 

Groepswinnaar India

In de kwartfinales treft Nederland gastland India dat zich via een eerste plaats in de poulefase al had verzekerd van een plek in die ronde. De kwartfinale tussen Nederland en India wordt donderdagmiddag om 12:15 uur gespeeld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`