Sport

RKC en Willem II rekenen zich rijk na bod 75 miljoen op Ajacied De Jong

07 december 2018 13:53 Aangepast: 07 december 2018 15:23
Frenkie de Jong in actie in het Champions Leagueduel tegen AEK Athene. Beeld © ANP

Ajacied Frenkie de Jong wordt mogelijk voor 75 miljoen euro verkocht aan de Franse club Paris Saint-Germain, en dat nieuws zorgt voor blijdschap bij RKC en Willem II. Beide clubs krijgen als de deal doorgaat een deel van de transfersom en strijken dan miljoenen op. Vooral RKC heeft mazzel, want daar speelde De Jong geen minuut.

Bij de twee Brabantse clubs is het bericht dat de Ajax-middenvelder naar de Franse topclub Paris Saint-Germain zou gaan wel met belangstelling gelezen. 

Champagne

Toch gaat de kurk nog niet van de fles, vertelt Willem II-directeur Berry van Gool tegen RTL Z. "Eerst zien, dan geloven. Als het doorgaat, is dat fantastisch: voor Frenkie zelf, voor Willem II en RKC." Hij heeft nog geen contact gehad met Ajax: "Als het zover is, dan horen we het wel." 

Ook bij RKC blijft men nuchter: "De champagne gaat nog niet open, want het zijn nog maar geruchten hè", zegt Ruben Rijpma, woordvoerder van de club.

Ajax wil niet reageren op 'transfergeruchten'. 

Miljoenen

Stel dat Ajax inderdaad 75 miljoen euro krijgt, dan ontvangt Willem II in totaal ruim 6,3 miljoen euro. RKC incasseert dan 3,7 miljoen euro.  

Jan van den Dries, de voorzitter van de supportersvereniging van Willem II, is een stuk enthousiaster dan de directeur van zijn club. "Dit is onze hele begroting", zegt hij. 

De Vries rekent zich wel iets te rijk, maar 6,3 miljoen euro komt wel aardig in de buurt van de begroting van Willem II. In het seizoen 2017/ 2018 had de club een begroting van 11,5 miljoen euro

Verdeling van het bedrag

Het bedrag dat de clubs krijgen is opgebouwd uit twee delen: de solidariteitsbijdrage, een verplichte vergoeding bij een transfer voor de clubs die een speler hebben opgeleid. Die bijdrage is 5 procent van de transfersom die de clubs via een ingewikkelde verdeelsleutel onderling verdelen. 

Daarnaast heeft Willem II, waar De Jong zijn jeugdopleiding kreeg, bij zijn overstap een doorverkooppremie bedongen bij Ajax. Op het moment dat Ajax De Jong verkoopt aan een andere club krijgt Willem II 10 procent van de transfersom.   

Omdat Willem II en RKC een samenwerkingsverband hebben op het gebied van jeugdopleidingen profiteert ook die club mee. Ondanks dat De Jong nooit voor RKC speelde krijgt de club daardoor wel een deel van het bedrag dat Willem II krijgt als Ajax De Jong verkoopt aan Paris Saint-Germain. In dit geval gaat dat dus om miljoenen.  

Grote winnaar

De 3,7 miljoen die RKC kan opstrijken is  bijna net zo veel als de begroting 4 miljoen dit seizoen. "Wij mogen niet klagen, we zijn de grote winnaar in deze zaak", zegt Rijpma.

Als het aan hem ligt, komt er voorlopig nog geen einde aan de biedingenstrijd rond De Jong. "Laat ze mekaar maar flink op de kast jagen."

Dagdromen

Als de miljoenen er komen gaat RKC ze in ieder geval niet meteen weer uitgeven. "Ja, natuurlijk dagdromen we er al wel van, maar we blijven realistisch. We zijn aan het bouwen aan de club", zegt Rijpma.

De club heeft onder meer software voor het analyseren van spelers op de verlanglijst staan. "Maar het is ook wel lekker om wat vet op de botten te houden", besluit Rijpma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax verzekerd van ruim 64 miljoen door Champions League

Ambitie: linkerrijtje

En ook bij Willem II zal er niet ineens een grote transfer gedaan worden. "Het belangrijkste zijn de spelers, de jeugdopleiding en faciliteiten zoals het stadion en het trainingscomplex. We willen graag in het linkerrijtje komen", zegt Van Gool, verwijzend naar een plek in de competitie waar de betere clubs genoteerd staan.

Bij de supporters zijn ze het daar wel mee eens: "Nu een paar spelers kopen is kortetermijnpolitiek. Je kunt een of twee sterren kopen, maar dan moet je nog maar zien of ze renderen", zegt Van den Dries, al zou volgens hem een extra spits als vervanging voor als sterspeler Fran Sol niet kan spelen wel welkom zijn.

De supporters meer geld geven zou ook nog kunnen, zegt Van den Dries. "En een mooi supportershome is wel leuk!"

75 miljoen voor De Jong belachelijk? 'Het is logisch, het is de markt'

Sportmarketeer Ruud van der Knaap schrikt niet van het bedrag voor De Jong, maar bijzonder vindt hij het wel. "De waarde van een speler hangt af van meerdere factoren. Zijn leeftijd, de lengte van het contract, het salaris en uiteindelijk ook de markt. Hoeveel partijen zijn er geïnteresseerd? Dat zijn er in het geval van De Jong een boel en dat drijft de prijs enorm op."

Boven alles gaat het natuurlijk vooral om de kwaliteit van de speler. "Hij speelt goed bij Ajax, in de Nations League en in de Champions League. De Franse international Kylian Mbappé was erg onder de indruk van De Jong toen ze tegen elkaar speelden", zegt Van der Knaap.

"Met terugwerkende kracht is de constructie van Willem II met Ajax geniaal geweest. Ze krijgen nu miljoenen, anders was dat bedrag een stuk lager geweest", besluit hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore