Groepswinst uit beeld

Pijnlijke nederlaag voor Oranje tegen Duitsland op WK hockey

05 december 2018 13:50 Aangepast: 05 december 2018 14:42
Sander de Wijn (links) probeert Mats Grambusch (rechts) van Duitsland af te stoppen Beeld © ANP

Op het WK hockey in India heeft Nederland woensdagmiddag zijn tweede duel verloren. Duitsland was met 4-1 te sterk voor de Nederlandse hockeymannen. De groepswinst lijkt nu niet meer haalbaar voor de ploeg van Max Caldas.

In het eerste kwart begon Nederland sterk en kwam het nog op een 1-0 voorsprong, een snelle aanval eindigde via een Duitse stick in het doel. Maar daarna kwamen de Duitsers sterk terug. 

De Duitse treffers waren te danken aan een aantal strafcorners. In het tweede kwart kwamen ze al dichtbij de gelijkmaker met een prachtig uitgespeelde strafcorner. Een exacte kopie leverde niet veel later de 1-1 op. 

Strafbal

Pas in het laatste kwartier viel de beslissing. Via een nieuwe strafcorner liepen de Duitsers weg naar 2-1. Kort daarna viel het derde Duitse doelpunt. In de absolute slotfase breidde het Duitse team de score uit naar 4-1, wat daarmee de uitslag werd. De vierde goal kwam voort uit een strafbal. 

Scoreverloop

  • '13. 0-1 Verga
  • '30. 1-1 Müller (strafcorner)
  • '52. 2-1 Windfeder (strafcorner)
  • '55. 3-1 Miltkau 
  • '58. 4-1 Rühr (strafbal)
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loodzwaar WK voor hockeymannen: 'Niet eerder waren er zo veel kanshebbers'

Huidige stand

Door de nederlaag raakt Nederland de koppositie in poule D kwijt. De Duitsers gaan nu aan kop met zes punten uit twee wedstrijden, terwijl Oranje op drie punten staat. Maleisië en Pakistan zijn nog puntloos, maar spelen later vandaag hun tweede groepsduel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hockeyers beginnen uitstekend aan WK in India

Cross-over

Zondag wordt de laatste speelronde in de poule gespeeld. Nederland neemt het dan op tegen Pakistan, terwijl Maleisië de Duitsers treft. De groepswinst lijkt onhaalbaar voor Nederland en dat kan veel invloed hebben op het vervolg van het toernooi.

De eerste plaats in de poule is dit toernooi namelijk belangrijker dan ooit. Sinds dit jaar is het toernooi namelijk uitgebreid van twaalf naar 16 teams. Die verandering brengt met zich mee dat er na de poulefase een extra cross-over ronde is waarin alle nummers twee en drie in een knock-out wedstrijd spelen voor een plek in de kwartfinales. De nummers één uit de vier poules plaatsen zich wel 'gewoon' direct voor de kwartfinales en hebben rust tijdens de tussenronde. 

Speelschema poule D

Woensdag 5 december:

  • Maleisië - Pakistan (14:30)

Zondag 9 december:

  • Maleisië - Duitsland (12:30)
  • NEDERLAND - Pakistan (14:30)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore