Strijd om plek 1

Oranje speelt nu al cruciaal duel tegen Duitsland op WK hockey

04 december 2018 11:16 Aangepast: 04 december 2018 11:17
Jeroen Hertzberger (M) van Nederland viert zijn doelpunt tegen Maleisië tijdens het WK hockey. Links: Mirco Pruyser. Rechts: Thierry Brinkman Beeld © ANP

In India is het WK hockey voor mannen nog maar net aan de gang, maar Oranje speelt woensdag al een allesbepalend duel voor de rest van het toernooi. De wedstrijd tegen Duitsland zal een stevige strijd om de eerste plek worden.

Na een overwinning op Maleisië in de openingswedstrijd, levert een overwinning op Duitsland hoogstwaarschijnlijk de eerste plaats op in de poule voor Oranje. Met Pakistan als laatste en op papier makkelijkere tegenstander is de krachtmeting met 'onze oosterburen' hét moment voor de Nederlandse hockeymannen.

WK is uitgebreid

De eerste plaats in de poule is belangrijker dan ooit op het WK hockey. Sinds dit jaar is het toernooi namelijk uitgebreid van twaalf naar 16 teams. Die verandering brengt met zich mee dat er na de poulefase een extra cross-over ronde is waarin alle nummers twee en drie strijden voor een plek in de kwartfinales. De nummers één uit de vier poules plaatsen zich wel 'gewoon' direct voor de kwartfinales en hebben rust tijdens de tussenronde. 

Met een uitstekend resultaat op zak gaat Nederland die tweede wedstrijd in. Zaterdag werd er met ruime cijfers gewonnen van Maleisië (7-0) dat onder leiding staat van de Nederlandse coach Roelant Oltmans. Duitsland deed het iets rustiger aan met een 1-0 overwinning op Pakistan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Loodzwaar WK voor hockeymannen: 'Niet eerder waren er zo veel kanshebbers'

Wereldtop

In de afgelopen 15 jaar waren er twee landen die de wereldranglijst steeds aanvoerden: Australië en Duitsland. Duitsland noteerde de hoogste mogelijke positie in de jaren: 2006 tot en met 2009 en het jaar 2012. Australië ging aan kop in de andere jaren. 

Maar, de Duitsers zijn langzamerhand weggegleden uit de wereldtop. Momenteel staat 'Die Mannschaft' op een zesde plek op de ranglijst, terwijl de Nederlanders de laatste jaren met een aantal goede prestaties op weg zijn om de top drie te bestoken. 

Nederlandse prijzen:

  • WK 2014: zilver
  • EK 2015: goud
  • EK 2017: goud
  • Champions Trophy 2018: brons  

Gouden tijdperk

Nederland lijkt dus steeds meer de plek van Duitsland in te nemen op het wereldtoneel, maar de afgelopen jaren waren de teams altijd enorm aan elkaar gewaagd. In de laatste vier ontmoetingen won Nederland twee keer, maar de Duitsers net zo vaak. Woensdag kan Nederland dus definitief laten zien dat de toekomst van het hockey aan Oranje is. 

  • Duitsland - Nederland (0-1), groepsfase WK 2014
  • Nederland - Duitsland (6-1), EK-finale 2015
  • Duitsland - Nederland (2-1), groepsfase Olympische Spelen 2016
  • Nederland - Duitsland (1-1), troostfinale Olympische Spelen 2016  Dit duel werd verloren na het nemen van strafballen (3-4)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`