'Wereldtop breder geworden'

Loodzwaar WK voor hockeymannen: 'Niet eerder waren er zo veel kanshebbers'

30 november 2018 10:12 Aangepast: 30 november 2018 12:46
Jeroen Hertzberger (rechts) en Sander Baart vieren de 7-1 tegen Ierland, laatste wedstrijd in Nederland voor het WK Beeld © ANP

Dit weekend spelen de hockey-mannen in India hun eerste wedstrijd in jacht op de WK-titel. De afgelopen twee EK's werden gewonnen, maar een WK-winst is alweer 20 jaar geleden. En ook deze keer zal het niet makkelijk worden voor Oranje.

Dat het wereldkampioenschap winnen een zware dobber wordt, blijkt wel uit de woorden van bondscoach Max Caldas: "Ik kan me geen WK herinneren met zoveel kanshebbers op de wereldtitel. De wereldtop in het mannenhockey is echt breder geworden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bondscoach hockeymannen: 'Oranje moet op WK beter zijn dan ooit'

Vierde op wereldranglijst

Momenteel bezetten de Nederlandse hockeymannen de vierde plek op de wereldranglijst.Nederland begint het toernooi tegen Maleisië, de huidige nummer twaalf van de ranglijst.

De andere twee teams in de poule zijn: Duitsland en Pakistan. De Duitsers staan vlak achter Nederland op de ranglijst met een zesde plek, terwijl Pakistan plaats 13 bezet. 

Poule-wedstrijden Nederland

Zaterdag 1 december:

 • 12.30 uur: NEDERLAND - Maleisië 

Woensdag 5 december:

 • 12.30 uur: Duitsland - NEDERLAND 

Zondag 9 december:

 • 14.30 uur: NEDERLAND - Pakistan 

Groeien

Ondanks de loodzware concurrentie wordt Nederland toch als een van de favorieten genoemd. Caldas heeft zijn strijdplan in ieder geval al klaar. "We willen groeien in het toernooi, zodat we in de WK-finale op ons best kunnen zijn. Maar we leven van dag tot dag en van wedstrijd naar wedstrijd, daar is mijn selectie op ingesteld.''

Tijdens het vorige WK, in 2014, eindigde Oranje in eigen land achter kampioen Australië. De EK's van 2015 en 2017 werden wel gewonnen. Het laatste 'weegmoment' was in juli dit jaar, toen werden de hockeymannen derde op de Champions Trophy. 

Kansen voor outsiders

Toch ligt er ook gevaar op de loer van de kleinere landen. Dat heeft te maken met de huidige toernooiopzet. Eerdere jaren bestond de groepsfase uit twee poules van zes teams, maar het huidige WK wordt gespeeld over vier poules van vier teams. 

De vier poulewinnaars plaatsen zich direct voor de kwartfinales. De nummers twee en drie van elke groep strijden in een extra wedstrijd na de poulefase om de overige vier plaatsen in de kwartfinales. "In die alles-of-niets wedstrijden kunnen kleinere hockeylanden ineens verrassen en stunten tegen titelkandidaten", voegt de bondscoach toe. 

Cross-overs

Maandag 10 december: 

 • 12.15 uur: Nummer 2 poule A - Nummer 3 poule B
 • 14.30 uur: Nummer 2 poule B - Nummer 3 Poule A

Dinsdag 11 december:

 • 12.15 uur: Nummer 2 poule C - Nummer 3 Poule D
 • 14.30 uur: Nummer 2 poule D - Nummer 3 Poule C

Extra kans

Aan de andere kant is het natuurlijk een extra kans voor de hockeymannen om de kwartfinales te bereiken. Als hoogst geklasseerde team wordt verwacht dat ze groepswinnaar worden, maar Duitsland doet niet veel onder voor hun buren.

Een verlies in de poulefase is nog te permitteren, maar daarna heeft de ploeg van Caldas alleen maar genoeg aan overwinningen om uiteindelijk na de finale de beker omhoog te mogen houden. 

Finalewedstrijden

Woensdag 12 december:

 • Kwartfinales

Donderdag 13 december:

 • Kwartfinales

Zaterdag 15 december:

 • Halve finales

Zondag 16 december:

 • Finale & troosfinale
RTL Nieuws/Rob Buitenhuis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore