WK hockey

Bondscoach hockeymannen: 'Oranje moet op WK beter zijn dan ooit'

28 november 2018 11:37 Aangepast: 28 november 2018 13:55

De Nederlandse mannenploeg moet bij het bijna drie weken durende WK hockey in India, dat woensdag is begonnen, beter zijn dan ooit. "En als we dat zijn, kan het nog niet goed genoeg zijn", beseft bondscoach Max Caldas, die zaterdag het toernooi met Oranje opent tegen outsider Maleisië.

"Ik kan me geen WK herinneren met zoveel kanshebbers op de wereldtitel. De wereldtop in het mannenhockey is echt breder geworden. Winnen is voor ons de enige optie, maar we mikken vooraf nergens op. We richten ons nu eerst op Maleisië en daarna op onze volgende tegenstanders Duitsland en Pakistan.", zegt de bondscoach over het WK dat vandaag begint. 

Met een vierde plek op de wereldranglijst, behoort Nederland tot één van de favorieten. Maar de Caldas weet dan het niet makkelijk gaat worden. "We willen groeien in het toernooi, zodat we in de WK-finale op ons best kunnen zijn. Maar we leven van dag tot dag en van wedstrijd naar wedstrijd, daar is mijn selectie op ingesteld.''

Wedstrijden poule Nederland

Zaterdag 1 december

12.30 uur: NEDERLAND - Maleisië 

14.30 uur: Duitsland - Pakistan  

Woensdag 5 december

12.30 uur: Duitsland - NEDERLAND 

14.30 uur: Maleisië - Pakistan   

Zondag 9 december

12.30 uur: Maleisië - Duitsland 

14.30 uur: NEDERLAND - Pakistan 

'Winner takes it all'

Voor de eerste keer sinds 2002 doen er weer zestien landen mee aan het WK, dat in Bhubaneswar liefst negentien dagen omvat. De vier groepswinnaars plaatsen zich direct voor de kwartfinales, de nummers twee en drie gaan naar een tussenronde. "Ik vind het een interessante opzet", zegt Caldas, die na het vorige WK in 2014 in Den Haag (goud met Nederlandse vrouwenploeg) overstapte naar het mannenteam (tweede achter Australië).

"Er zit een soort alles-of-nietsgedachte achter, the winner takes it all. Dat spreekt me wel aan. Maar daar schuilt natuurlijk ook gevaar in. Kleinere hockeylanden als Nieuw-Zeeland, Spanje of Ierland kunnen een keer stunten tegen een titelkandidaat. Ook Maleisië is daartoe in staat", zegt de coach over de eerste tegenstander van Oranje.

"Ik vind het voor ons een heel linke WK-start, zeker nu Maleisië met Roelant Oltmans als bondscoach wat stabieler is geworden. Bovendien hebben ze een heel goede strafcorner.'"

Veel vrije tijd

Oranje heeft in de eerste WK-fase steeds drie rustdagen tussen de duels zitten, wat relatief veel vrije tijd betekent. Volgens Caldas hebben ze daar in de voorbereiding rekening mee gehouden. "We moeten die tijd niet alleen met hockey gaan invullen. Een musical bezoeken zoals de vrouwenploeg afgelopen zomer tijdens het WK in Londen deed, zit er voor ons in India echter niet in. We zullen er niettemin creatief mee omgaan.''

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore