Ga naar de inhoud
Johan de Wit

Hoe één Nederlander Japan naar de schaatstop brengt

Johan de Wit tijdens de Olympische spelen van Pyeongchang (2018) Beeld © ANP

Japan stelde jarenlang weinig voor in het internationale schaatsen. Tot schaatscoach Johan de Wit het land bij de hand nam. De Nederlander toverde de Aziaten om tot een geoliede machine op schaatsgebied. Wat is zijn geheim?

Ook tijdens de tweede wereldbekerwedstrijd gingen de Japanners vandaag verder met waar ze mee bezig waren: imponeren op de ijsbaan. De Wit ziet zijn pupillen de ene na de andere goeie prestatie neerzetten. 

Japan tijdens de Wereldbeker

Obihiro (Japan):

 • 500 meter mannen, 16 november - Tatsuya Shinhama (3de)
 • 500 meter mannen, 17 november - Ryohei Haga (2de)
 • 500 meter vrouwen, 16 november - Noa Kodaira (1ste), Maki Tsuji (3de)
 • 500 meter vrouwen, 17 november - Noa Kodaira (1ste)
 • 1000 meter vrouwen, 18 november - Miho Takagi (2de), Nao Kodaira (3de)
 • 1500 meter vrouwen, 17 november - Miho Takagi (2de)
 • Massastart vrouwen, 16/17 november: Nana Takagi (1ste)
 • Ploegenachtervolging vrouwen, 16 november: 1ste
 • Team sprint, 18 november: 2de

Tomakomai (Japan):

 • 500 meter mannen, 23 november - Tatsuya Shinhama (1ste), Yuma Murakami (2de)
 • Ploegenachtervolging mannen, 23 november - 3de
 • 500 meter vrouwen, 23 november - Noa Kodaira (1ste)
 • Ploegenachtervolging vrouwen, 23 november - 1ste

Nederland op eenzame hoogte

Na de Olympische Spelen in het Russische Sotsji (2014) kwam in de schaatswereld het besef dat Nederland op eenzame hoogte stond. Het resultaat: acht gouden, zeven zilveren en acht bronzen medailles. Ineens wilde de hele wereld Nederlandse schaatscoaches hebben. 

"Er is geen land waar schaatsen zo belangrijk is als in Nederland, het is onze belangrijkste wintersport", vertelt Marnix Koolhaas, schaatshistoricus en redacteur Andere Tijden Sport. "Dat zie je nergens. Wereldwijd is de sport natuurlijk vrij klein en al het onderzoek en alle informatie is zo ongeveer in handen van Nederland."

Transformatie 

Voorheen stelde het nationale team van Japan niet veel voor, maar Koolhaas is lovend over de transformatie van het schaatsland. Volgens de schaatsanalist lag het probleem vooral bij de manier waarop Japanners schaatsen benaderen.

"In Japan stond de nationale cultuur bovenaan, het internationale schaatsen stelde niet zo veel voor. Toch heeft het land meer jongens die de 500 binnen 35 seconden schaatsen dan wij", zegt Koolhaas.. "Het werkte dan ook niet echt mee dat ze op een gegeven moment een of andere regionale coach promoveerden tot bondscoach."

Persoonlijke ontwikkeling

Uiteindelijk is het kwartje dan toch gevallen bij het Japanse Olympisch comité. "Ze gebruikten hun invloed om de sport belangrijker te maken en kregen de financiën voor elkaar om een schaatscoach als Johan de Wit aan te trekken."

Volgens de schaatshistoricus onderscheiden Nederlandse trainers zich vooral door hun kijk op schaatsen. "Waar in landen als China en Japan de nadruk altijd lag op hard trainen, gaat het bij Nederlandse trainers om meer dan dat alleen."

"Ook op persoonlijk vlak is een coach belangrijk voor de ontwikkeling van een sporter. In China weigeren ze bijvoorbeeld om de looptraining op te geven, terwijl al lang bewezen is dat het voor schaatsers helemaal geen zin heeft." 

Succesvol

Met de Japanse vrouwen heeft De Wit op de Olympische Spelen van 2018, in Sotsji, vier medailles gewonnen. Ook leverde hij met Miho Takagi een wereldtitel allround af. Na zijn succes heeft de coach ook de mannen onder zijn hoede gekregen en gezien de resultaten zijn ze ook daar de juiste weg ingeslagen. Het einddoel is nu om op de Olympische Spelen in 2022 zo veel mogelijk medailles te pakken. 

Bron: RTL Nieuws/Rob Buitenhuis