Nations League

De reden dat Nederland gaat winnen van Frankrijk: De Kuip

16 november 2018 12:50 Aangepast: 16 november 2018 12:51
De Kuip van bovenaf, tijdens het kampioenschap van Feyenoord in 2017. Beeld © ANP

De Kuip. Als het Nederlands elftal er speelt is er voor tegenstanders niets te halen. De laatste keer dat Oranje verloor in Rotterdam was zelfs bijna in de vorige eeuw. Portugal was op 11 oktober 2000 met 2-0 te sterk. Vanavond in de Nations League is Frankrijk de tegenstander. Tijd: 20.45. Plaats: Van Zandvlietplein 1 te Rotterdam, Stadion Feijenoord.

Dit decennium won Oranje zelfs iedere wedstrijd die in De Kuip werd gespeeld. Toegegeven, het waren niet altijd de beste tegenstanders die Nederland trof. Maar een doelsaldo van 27-3 over 9 wedstrijden is toch onmogelijk slecht te noemen. 

Vijf keer tegen de Fransen

Ook Frankrijk heeft het altijd moeilijk in Rotterdam. In De Kuip stonden beide landen vijf keer tegenover elkaar. Drie keer won Nederland, één keer was Frankrijk de beste, en één keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Grootste overwinning: in 1949 won Nederland met 4-1. Doelpuntenmakers: Theo Timmermans (drie keer) en Faas Wilkes.

Oranje in De Kuip:

  • Topscorer: Abe Lenstra (14 goals)
  • Meeste interlands: Edwin van der Sar (19)
  • Minste tegendoelpunten: Ed de Goey (0 goals tegen, 5 wedstrijden)
  • Eerste wedstrijd: Nederland - België 2 mei 1937: 1-0
  • Laatste wedstrijd: Nederland - Luxemburg 9 juni 2017 5-0 
  • Grootste zege: 9-0 tegen Noorwegen, WK-kwalificatie 1972

Bron: voetbalstats.nl

Feest op het EK

Een zege is vanavond allesbehalve zeker. Het is al namelijk al ruim 10 jaar geleden dat Nederland wist te winnen van Frankrijk. Tijdens het EK in Zwitserland en Oostenrijk won Nederland met liefst 4-1 van Les Bleus. Weet je nog? Die goal van Wesley Sneijder? In goed voetbaljargon: die zat er lekker in.

Hoe anders liggen de verhoudingen nu. De vijf ontmoetingen na dat EK in 2008 werden allen verloren. De 4-0 nederlaag in Parijs op 31 augustus 2017 ligt nog vers in het geheugen. Wij waren na die nederlaag zo goed als kansloos voor het WK en ging uiteindelijk ook niet. En zij? Afijn, dat weet u wel.

Maandag tegen Duitsland

En dus zet Oranje nu grof geschut in. De Kuip. Winnen 'we', dan is winst van de groep mogelijk. Bij een gelijkspel houden we Duitsland zo goed als zeker achter ons, en ook dat is wat waard voor de loting voor de EK-kwalificatie.

Nederland speelt maandagavond in Gelsenkirchen nog tegen Die Mannschaft

De stand in groep 1:

  Gespeeld Punten  
Frankrijk 3 7  
Nederland 2 3  
Duitsland 3 1  

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore