Racen in 2020?

Zandvoort zoekt financiers voor Formule 1: 'Er staat druk op'

02 november 2018 08:59 Aangepast: 02 november 2018 10:09

Het aanbod ligt op tafel, nu heeft het racecircuit van Zandvoort alleen financiers nodig om de Formule 1 terug te halen naar Nederland. Prins Bernhard van Oranje, mede-eigenaar van het circuit in de Noord-Hollandse duinen, hoopt op steun uit het bedrijfsleven om de benodigde 'fee' van 20 miljoen euro bij elkaar te krijgen.

"We moeten een sluitende businesscase hebben'', laat hij via zijn woordvoerder weten.

Vijf seizoenen

De eigenaren van de Formule 1 hebben Zandvoort een concreet voorstel gedaan om vanaf 2020 de Grote Prijs van Nederland te organiseren. Als Zandvoort aan de financiële eisen kan voldoen, zullen Max Verstappen en de overige coureurs daar in principe zeker vijf seizoenen racen.

"Ze hebben haast, er staat druk op'', zegt de woordvoerder. "We hopen dat bedrijven zich willen inzetten om de komst van de Formule 1 naar Zandvoort mogelijk te maken."

Formule 1 op het circuit van Zandvoort: zo zag dat eruit

Het zou kunnen, concluderen de gemeente en het circuit van Zandvoort. En dus hopen racefans dat de Formule 1 over een paar jaar terugkeert naar het Nederlandse circuit. In het verleden werd er al dertig keer een Grand Prix verreden in Zandvoort.

Investering 10 miljoen

Een haalbaarheidsonderzoek toonde vorig jaar al aan dat de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort een reële mogelijkheid is. Wel is een eenmalige investering van 10 miljoen euro vereist om het circuit aan alle eisen te laten voldoen.

Zo moet de pitstraat aangepast worden en zal de baan op sommige punten gemoderniseerd moeten worden.

Verdiensten 57 miljoen

"Ik hoop dat de politiek en het bedrijfsleven zich bereid tonen om samen met ons de volgende stap te zetten. Want wat zou er mooier zijn dan Max te zien schitteren op 'zijn' thuiscircuit?'', zei prins Bernhard bijna een jaar geleden, toen de resultaten van het onderzoek naar buiten kwamen.

Daaruit bleek ook dat Nederland minimaal 57 miljoen euro kan verdienen aan een Formule 1-race in Zandvoort.

Tussen 1952 en 1985 streek de Formule 1 bijna ieder jaar neer op Zandvoort. Niki Lauda was 33 jaar geleden de laatste winnaar. De Oostenrijker had op het podium gezelschap van Alain Prost en Ayrton Senna.

Assen verbaasd

De stichting die de Formule 1 naar Assen wil halen, geeft de moed niet op. Voorzitter Jos Vaessen las vanmorgen vol verbazing dat het management van de Formule 1 het circuit van Zandvoort de voorkeur zou geven boven Assen voor de organisatie van de Grote Prijs van Nederland. "We hebben meteen contact gezocht met Londen om dit te verifiëren, want wij weten nergens van. Voor zover wij weten, zijn wij ook nog steeds een serieuze kandidaat'', zegt Vaessen.

Het TT Circuit van Assen voldoet aan vrijwel alle eisen voor de Formule 1. Voor de benodigde 'fee' van 20 miljoen euro heeft de stichting van Vaessen al afspraken gemaakt met investeerders. "Wij hebben de financiering rond. Het grootste probleem is een plek op de kalender krijgen. Het is geweldig als de Formule 1 naar Nederland komt en ik zal Zandvoort feliciteren als zij het mogen doen, maar wij zijn er ook klaar voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Whiting bevestigt: Zandvoort nagenoeg geschikt voor Formule 1

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore