Teleurstelling

Volleybalsters grijpen naast bronzen medaille op WK

20 oktober 2018 11:40 Aangepast: 20 oktober 2018 11:54
Beeld © FIVB

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben naast het brons gegrepen in de medaillewedstrijd tegen China op het WK. De Oranjevrouwen kwamen er niet aan te pas en verloren met 3-0.

Een medaille was het grote doel van de ploeg van de Amerikaanse bondscoach Jamie Morrison. Daarvoor moest alles wijken in Japan. Dat de volleybalsters op een WK nog nooit verder waren gekomen dan een zevende plaats (1998) zal slechts voelen als schrale troost.

Déjà-vu

De speelsters konden in hun dertiende en laatste wedstrijd op de mondiale titelstrijd niet voorkomen dat ze een akelig déjà-vugevoel kregen. Twee jaar geleden op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro reikten ze eveneens tot de halve finale. Ook toen was dat niet voldoende voor een medaille en eindigde Nederland als vierde.

Tegen olympisch kampioen China wist Oranje sterspeelster Lonneke Sloetjes niet voldoende in stelling te brengen. Ze kwam uiteindelijk tot 13 punten. De Nederlandse ploeg serveerde en blokkeerde ook onvoldoende. Bij China excelleerde de pas achttienjarige Yingying Li met 16 punten. Veerkracht was lang het toverwoord bij Oranje op het WK in Japan. Hoogtepunt was de zege op wereldkampioen Verenigde Staten (3-2), na een achterstand van 2-0.

Hoopgevend

Ook in de verloren halve finale tegen Servië (1-3) kwam Nederland een paar keer terug uit bijna kansloze positie. Maar China liet zich na de verloren halve-eindstrijd tegen Italië (2-3) niet nog een keer verrassen. Nederland kwam in de eerste set twee keer terug van een achterstand van drie punten. Na een gelijke stand van 22-22 sloeg de olympisch kampioen alsnog toe (25-22). Oranje slaagde er niet in om de tweede set spannend te maken (25-19). Ook in de verloren derde set was het krachtsverschil tussen beide ploegen heel groot: 25-14.

Hoopgevend is dat Nederland twee jaar voor de Olympische Spelen dicht bij het niveau van de allerbeste ploegen van de wereld zit. De Amerikaanse bondscoach Morrison heeft zijn speelsters ook leren knokken. Zijn tweejarige contract loopt begin volgend jaar af en het is nog niet duidelijk of een optie voor nog eens twee jaar wordt gelich

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore