WK volleybal

Waarom juichen volleyballers na elk punt? Feiten en fabels

18 oktober 2018 15:41 Aangepast: 18 oktober 2018 15:50
Nederlandse dames juichen bij het halen van de EK-finale in 2015. Beeld © ANP

Nederland wereldkampioen volleybal? Het kan zomaar. Morgenochtend spelen de dames tegen het sterke Servië in de halve finale. Wij spraken ex-international Manon Flier en legden haar enkele lastige stellingen voor. Aan haar de vraag: feit of fabel?

1. Je moet lang zijn om goed te kunnen volleyballen

Fabel. Maar: het is wel een groot voordeel als je lang bent. De kleinste uit het huidige team is Maret Grothues, die is 1,80. Het net hangt op 2,24 meter, dus dat hangt gewoon in de weg als je kleiner bent, ook als je lang bent trouwens.

Er zijn wel posities in het team waarbij je minder lang kunt zijn, bijvoorbeeld als libero of spelverdeelster. Op die plekken hoef je de bal vaak niet over het net te slaan. Dus als je kleiner bent: laat je niet ontmoedigen.

2. Volleyballers vinden het fijn om een tik op hun billen te krijgen

Haha. Fabel. Maar volleybal is wel een beetje handtastelijk ja. We komen na elk punt bij elkaar, maar ik denk niet dat er mensen gaan volleyballen omdat je dan een tik op je billen krijgt. Het is meer om even samen te komen en op te laden voor het volgende punt.

3. Volleyballers juichen na elk punt om de tegenstander te ontregelen

Fabel. Het hoort er gewoon een beetje bij. Ook als je een punt hebt verloren kom je even bij elkaar. Ik weet eigenlijk niet beter. Maar in Japan doen ze het anders. Daar heb ik ook een seizoen gespeeld. Daar gaan ze rondjes rennen na ieder punt. Heel vreemd, maar ja, ik deed gewoon mee, want iedereen uit het team deed het. Bij Nederland juicht Laura Dijkema altijd erg enthousiast. Als Oranje een punt wint, rent ze vaak een rondje.

Ook tijdens de wedstrijden tegen de VS deed Dijkema dat meerdere keren: 

4. Na 5 sets volleyballen ben je helemaal kapot

Feit. Dat kan zeker. Helemaal als je lange rally's speelt en veel aanvallen achter elkaar moet doen, dan kan je weleens helemaal op zijn. Ook de wisselspeelsters zijn moe, want die moeten de hele wedstrijd zorgen dat ze warm blijven, zodat ze er meteen in kunnen als het nodig is.

Het is wel een heel lang toernooi. De dames spelen veel wedstrijden. Maar daar hebben ze op getraind, ze zijn het gewend.

5. Nederlandse coaches zijn niet goed genoeg voor deze supervrouwen

Fabel. Ze zullen er best wel zijn, maar het is wel belangrijk dat je ervaring hebt op het hoogste niveau. Dat heeft de huidige Amerikaanse coach Jamie Morrison en ook zijn voorganger Giovanni Guidetti (Italiaan) had dat. Er zijn nu wel Nederlandse coaches bij. Die doen ervaring op en kunnen in de toekomst misschien het stokje overnemen.

6. Zonder sterspeler Lonneke Sloetjes zijn we kansloos tegen Servië

Feit. Maar ze kan het niet alleen. Ik denk wel dat we Sloetjes nodig hebben om te kunnen winnen. Maar Servië weet ook dat zij goed is en zal zich daar tegen wapenen. Dan krijgen andere speelsters zoals Plak of Buijs ruimte en kunnen zij scoren. Ook de Serviërs hebben een sterspeelster: Boskovic. Nederland zal haar proberen onschadelijk te maken.

7. Deze generatie kan goud winnen tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2020

Feit. Ze zijn goed, en ze kunnen nog wel even mee. Dat kan dus zeker! 

8. Nederland gaat winnen van Servië

Feit! Servië is misschien de favoriet. Maar ik verwacht een vijfsetter en dat Nederland die met 3-2 gaat winnen. Ook omdat ik dat een beetje hoop natuurlijk. Ze zitten in een supergoede flow. Ze gaan het gewoon weer doen!  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Topprestatie volleybaldames op WK: 'Een supergoeie lichting'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore