Sport

Voorspelling: zo veel geld fietst Tom Dumoulin naar huis

27 juli 2018 14:03 Aangepast: 30 juli 2018 08:35
Dumoulin (r) harkt zich omhoog op de flanken van de Col du Portet. Beeld © AFP

Tom Dumoulin is bezig aan een historische prestatie in de Tour de France. Als er geen al te gekke dingen gebeuren, wordt hij de eerste Nederlander op het podium sinds Erik Breukink in 1990 derde werd. Maar wat levert dat hem op?

*Update: de hieronder genoemde voorspellingen zijn uitgekomen.

Buiten de eeuwige roem verdient Dumoulin ook een fors geldbedrag. Overigens is het in het wielrennen goed gebruik om dat met de ploeg te verdelen, dus de Limburger zal er zelf niet buitensporig veel aan overhouden.

Totaal algemeen klassement: 200.000 euro

Als wij in de glazen bol kijken, pakt Dumoulin in Parijs 229.160 euro mee. Dat zit zo.

Hoewel we natuurlijk blijven hopen op meer, gaan we ervan uit dat Geraint Thomas de gele leiderstrui naar de finish in Parijs brengt. Dumoulin, die tot nu toe met de besten mee omhoog ging en nog een tijdrit voor de boeg heeft, zal dan 'gewoon' tweede blijven.

Dat levert het grootste deel van zijn prijzengeld op. Voor de tweede plaats in het algemeen klassement krijgt Dumoulin 200.000 euro.

De winnaar van de Tour verdient daar zelfs een half miljoen mee, de nummer 3 krijgt een ton en de nummers 4 en 5 krijgen respectievelijk 70.000 en 50.000 euro. Daarna loop het snel af: de negentiende in de eindrangschikking krijgt nog maar 1100 euro, de rest krijgt een nog een ruggetje voor de moeite mee.

Miniatuurvoorbeeld

Klassementsleider Geraint Thomas (voorgrond) met Chris Froome in zijn zog (beeld: ANP)

Totaal etappes: 24.560 euro

Ook op de streep van iedere etappe ligt geld te wachten voor de eerste twintig coureurs. De winnaar krijgt 11.000 euro, de nummer twee krijg de helft en dan loopt het af tot 300 euro voor de nummers vijftien tot twintig.

Dumoulin is in ieder geval al tweemaal tweede geworden, een keer vijfde, twee keer zestiende en een keer negentiende. Dat leverde hem tot nu toe 12.730 euro op. Vandaag kwam daar nog eens 780 euro bij door zijn zesde plaats in de daguitslag.

Onze glazen bol zegt dat daar nog 11.000 euro bij gaat komen.

Daarvoor gaan we ervan uit dat Dumoulin morgen in de tijdrit iedereen naar huis fietst. Daarmee zou zijn totale etappebonus dus op 24.510 euro uitkomen.

Totaal bergen: 4650 euro

En dan is er nog het kleinere krabbelwerk. Ook bovenop de bergen liggen geldbonussen op de renners te wachten. Dumoulin kwam tot nu toe een keer als tweede boven op een berg van de buitencategorie, wat hem 450 euro opleverde. Een tweede plek op een berg van de eerste categorie leverde hem nog eens 400 euro op. Vandaag kwam hij ook nog als derde boven op de Aubisque, van de buitencategorie: + 300 euro.

Daarnaast krijgen de renners voor hun eindklassering in het bergklassement nog geld. De winnaar van het bergklassement toucheert 25.000 euro. De nummer vijf (op dit moment Dumoulin) krijgt 3500 euro. We gaan ervanuit dat dit zo blijft.

Daarmee komt onze virtuele eindstand van de inkomsten van Dumoulin op 229.210 euro.

Miniatuurvoorbeeld

Julian Alaphilippe, de drager van de bolletjestrui (beeld: AFP)

10 procent van alles

Overigens is er nog veel meer te verdienen, maar voor de overige categorieën komt de nationale trots niet in aanmerking.

Zo is er nog het jongerenklassement en het puntenklassement (voor sprinters). Voor beide geldt dat de eerste acht renners in de subklassementen geld krijgen. Van 25.000 euro voor de winnaar, aflopend naar 2000 euro voor de nummer acht.

Daarnaast heb je ook nog het teamklassement. Dat levert de eerste vijf teams flink wat op: van 50.000 voor de winnaar tot 8000 voor de nummer vijf. Voor de eerste ploeg in de daguitslag ligt op de streep van iedere etappe 2800 euro te wachten. Maar helaas, daar scoort Team Sunweb helemaal niets.

Als laatste zijn er dan nog de prijzen voor de strijdlustigste renner (20.000 voor de 'eindwinnaar' en 2000 per etappe) en de houder van de gele trui krijgt voor iedere dag in het geel 10.000 euro.

Bij elkaar is er deze Tour 2.287.750 euro te verdienen. Daarvan pakt Dumoulin in zijn eentje dus 10 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`