Sport

Kansen voor de aanvallers op 'heilige grond' in Tour de France

26 juli 2018 10:00 Aangepast: 26 juli 2018 10:53
Beeld © AFP

Een dag voor de laatste bergrit van deze Tour de France staat voor de renners een relatief makkelijke etappe op het programma. Het peloton verlaat voor even de Pyreneeën en zoekt vlakke en lichtglooiende wegen op. Dus zijn er goede kansen voor de niet-klimmers. Zeker omdat veel topsprinters al naar huis zijn.

De rit van Trie-sur-Baïse naar Pau telt twee klimmetjes van de vierde categorie, een verademing voor de niet-klimmers na de afgelopen dagen. Wegens het uitvallen van een groot aantal topsprinters zal de controle door het peloton minder zijn en ligt er dus een kans voor aanvallers.

Miniatuurvoorbeeld

Onderweg zullen ze twee hellinkjes van de vierde categorie tegenkomen. De bergtrui zit stevig om de schouders van de Fransman Julian Alaphilippe. De klassementsrenners, aangevoerd door geletruidrager Geraint Thomas, zullen hopen op een rustig dagje, wetende dat na de laatste Pyreneeënrit van vrijdag ook nog een allesbeslissende individuele tijdrit volgt.

Heilige grond

Filemon Wesselink en Maarten Tjallingii verkenden, zoals elke dag, het parcours voor het programma Tour du Jour. Volgens de twee is het 'heilige grond', omdat in deze etappe zes Nederlanders hebben gewonnen. Theo Middelkamp had er de eerste tourzege ooit voor een Nederlander in 1938. Veel later volgden ritzeges van Henk Lubberding (1978), Gerrie Knetemann (1980), Erik Breukink (1987), Adrie van der Poel (1988) en Leon van Bon (1998).

Ook denken ze dat de sprinters, die zich over de bergen heen gesleept hebben, hier wel echt iets willen neerzetten. En daarmee blijft het tot op de laatste honderd meter spannend, omdat daar nog een mooi stuk vlakke weg zit. "Een koninklijke sprint in Pau, een prachtige aankomst", zegt Wesselink. Tjallingii sluit zich daarbij aan: "Het is mega breed, met ruimte voor alles."

Voorspelling

Ook de kenners aan tafel deden alvast een voorspelling voor de winnaar, dat zag er als volgt uit: 

  • Filemon Wesselink: Demare
  • Maarten Tjallingii: Kristoff
  • Michael Boogerd: Kristoff
  • Eric Corton: Van Avermaet
  • Anna van der Breggen: Colbrelli
 
 

Meer op rtlnieuws.nl:
Tour-special met alle tussenstanden en het laatste nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`