Ga naar de inhoud
Sport

'Dumoulin sterk genoeg om Froome te pareren'

Beeld © AFP

35 procent. Zo groot is de kans dat Tom Dumoulin de Tour de France gaat winnen, denkt Michael Boogerd. Vandaag wacht de Koninginnenrit, over de Alpe d'Huez. "Als je van wielrennen houdt, moet je vandaag kijken. Dat is gewoon verplicht."

De Alpe d'Huez staat sinds de jaren 70 en 80 bekend als de 'Hollandse berg': er waren acht Nederlandse overwinningen. Gert-Jan Theunisse was de laatste, in 1989. De laatste jaren is de benaming alleen nog van toepassing op de vele Nederlandse wielerfans die een plekje langs het parcours hebben.

"Dit is de derde etappe in het drieluik in de Alpen. Ik kijk er heel erg naar uit", zegt Michael Boogerd. "Ik ben benieuwd hoe Tom Dumoulin de grote jongens gaat bestrijden. Je zult vandaag de mannen echt zien vechten."

Dumoulin

Alle ogen in Nederland zijn vandaag gericht op Tom Dumoulin. De Limburger staat derde in het algemeen klassement, achter de Sky-ploeggenoten Geraint Thomas en Chris Froome. Gisteren slaagde hij bijna in zijn opzet de bergetappe naar La Rosière te winnen.

"Ik vond het vrij indrukwekkend", zegt Boogerd over die etappe. "Hij moest gisteren bijna alles alleen doen. Froome en Thomas zaten de hele dag in het wiel. Daarom vind ik het zo knap van 'm. In die groep van Froome zaten heel veel goede renners, die raakten serieus in de problemen. Zie liepen nauwelijks op Dumoulin in."

Lef

Dumoulin werd uiteindelijk knap tweede. Maar het had ook anders kunnen aflopen, zegt Boogerd. "Het getuigt van veel lef. Het is namelijk ook een risico dat je jezelf helemaal kapot rijdt".

Boogerd verwacht geen vroege vlucht van een onbekende renner vandaag. "Dat kan ook mooi zijn, maar ik verwacht het niet. Ik hoop op een strijd tussen klassementsrijders. Ik verwacht ook dat Quintana vandaag wat wil laten zien. Die deden het namelijk niet super gisteren." 

De oud-wielrenner gaat ervan uit dat Dumoulin vandaag opnieuw gaat aanvallen. "Hij is ook explosief en sterk genoeg om demarrages van Froome te pareren." Voor Dumoulin wordt het de tweede keer dat hij in de Tour Alpe d'Huez oprijdt. 

Kippenvel

Het Nederlandse publiek langs de route kan Dumoulin net dat extra figuurlijke zetje geven, denkt Boogerd. "Hopelijk wordt hij gedragen door het publiek en is hij in staat wat extra's te laten zien."

Miniatuurvoorbeeld

Nederlandse fans bij de 'Hollandse bocht', nummer 7, op de Alpe d'Huez. (Foto: ANP)

"Ik had op de dag van de Alpe Duez altijd een mindere dag, het was vaak een etappe na een rustdag. Dus het was niet mijn specialiteit. Maar als ik voor mezelf spreek: ik vond al dat Nederlandse publiek geweldig. Ik kreeg er altijd kippenvel van."

Spektakel

"100 procent dat het een hele mooie etappe gaat worden", zegt ook Rob Harmeling. Volgens de oud-wielrenner kan het niet anders dan 'spektakel' worden. Hij zegt dat het al een paar dagen feest is op de Alpe d'Huez. "Ik hoop dat ze van de renners afblijven, vooral van Froome. Ik benieuwd hoe ze zich gaan gedragen. Er hoeft maar één onverlaat tussen te zitten natuurlijk."

Volgens Harmeling heeft Dumoulin het nadeel dat hij niet zo'n sterke ploeg heeft. "Daar moet hij zijn tactiek op aanpassen, anders rijdt-ie zichzelf kapot. Hij moet iemand anders voor z'n karretje zien te spannen."

Finish om 17.30 uur

In de etappe vandaag zijn drie beklimmingen van de buitencateogorie, naast de Alpe ook de Col de la Madeleine en de Col de la Croix de Fer. Het peloton, met de Brit Geraint Thomas in het geel, vertrekt rond half een. De finish wordt verwacht rond 17.30 uur.

Live tussenstand:

Meer op rtlnieuws.nl:
Tour-special met alle tussenstanden en het laatste nieuws

Meer op rtlnieuws.nl:
Dumoulin over Alpe d'Huez: 'Het wordt een leuk gevecht'