Sport

Björn Kuipers veroordeeld tot bijrol in WK-finale

12 juli 2018 19:44 Aangepast: 12 juli 2018 21:02

Wel een WK-finale voor de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers, maar waarschijnlijk niet in de rol waarop hij had gehoopt. Hij treedt zondag bij de wedstrijd Frankrijk - Kroatië aan als vierde man.

De wedstrijd staat onder leiding van de Argentijnse scheidsrechter Nestor Pitana. Gisteravond fungeerde Kuipers ook als vierde man bij de halve finale tussen Kroatië en Engeland.

Niet-Europese scheids

De kansen van de Nederlandse topscheidsrechter op een hoofdrol in de finale leken al aanzienlijk geslonken nadat in de kwartfinale de laatste Zuid-Amerikaanse landen uit het toernooi waren verdwenen en vier Europese landen overbleven. Het zou voor de hand liggen, zeiden betrokkenen, dat de wereldvoetbalbond FIFA in dat geval zou kiezen voor een niet-Europese scheidsrechter. De Argentijn Pitana werd meteen tot topfavoriet bestempeld.

Pitana leidde een maand geleden ook al de openingswedstrijd op het WK, tussen gastland Rusland en Saoedi-Arabië. Kuipers hoopte vurig zijn tweede mondiale eindronde te mogen afsluiten met het fluiten van de finale. De 45-jarige scheidsrechter uit Oldenzaal moet nu dus genoegen nemen met een rol als vierde official. Kuipers regelt onder meer de wissels en komt alleen binnen de lijnen als er iets gebeurt met Pitana.

Laatste grote toernooi

Het WK is het laatste grote toernooi van Kuipers, die het na twee WK's (2014 en 2018) en twee EK's (2012 en 2016) tijd vindt om plaats te maken voor Danny Makkelie. De tien jaar jongere Makkelie is ook in Rusland actief, als video-arbiter. De Zuid-Hollander maakt in die rol nog kans op de WK-finale.

Kuipers floot de finales van de Europa League (2013 en 2018), Confederations Cup (2013) en Champions League (2014). "De WK-finale leiden is een jongensdroom, voor een scheidsrechter is dat het hoogst mogelijke. Maar het is onvoorspelbaar", zei Kuipers voor vertrek naar Rusland. "Op een WK fluiten meer klasbakken."

Meer op rtlnieuws.nl:
Van Jumbo tot WK voetbal: dit is het miljoenenimperium van Björn Kuipers