Sport

Martin wint op Mûr, Dumoulin verliest tijd

12 juli 2018 17:52 Aangepast: 12 juli 2018 18:54
Dan Martin gaat winnend over de streep.

De Ierse renner Dan Martin heeft de zesde etappe in de Tour de France gewonnen. De kopman van Team Emirates kwam na een rit over 181 kilometer als eerste boven op het pittige slotklimmetje Mûr-de-Bretagne. De Nederlandse favoriet Tom Dumoulin groeide door een gebroken spaak uit tot de pechvogel van de dag.

Tom Dumoulin kwam pas als 46ste op 53 seconden achterstand van de winnaar binnen. De kopman van Sunweb had enorme pech op ongeveer 5 kilometer voor de meet. Hij stond ineens stil aan de kant met een spaakbreuk in zijn voorwiel. Met het voorwiel van een teamgenoot ging de Maastrichtse klassementsrenner vol in de achtervolging, maar hij slaagde er niet meer in bij de renners vooraan te komen.

Mollema voorin

Martin had de sterkste benen op de steile Mûr. Hij demarreerde al op ruim 1 kilometer voor de streep en hield het zowaar vol en reed precies één seconde eerder over de meet dan de nummer twee, de Fransman Pierre Latour. De Spanjaard Alejandro Valverde eindigde als derde op drie tellen. Bauke Mollema zat keurig voorin en eindigde als zevende. Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome arriveerde als achttiende op acht seconden.

De Belg Greg van Avermaet passeerde de meet als twaalfde en behield de gele trui. Geraint Thomas is de nieuwe nummer twee op drie tellen.

Kostbare tijd

Dumoulin reed de hele etappe attent voorin het peloton. Bij de eerste passage over de Mûr, op 16 kilometer van de finish, reed de Limburger probleemloos mee naar boven. Hij zei bij het vertrek in startplaats Brest dat een goede positie kiezen voor de slotklim van cruciaal belang zou zijn om eventueel mee te dingen naar de etappewinst, maar de tegenslag zat hem precies in die nerveuze aanloop.

Hij fietste voor wat hij waard was, maar kreeg het gaatje niet meer dicht een verloor kostbare tijd. Later kreeg hij ook nog een tijdstraf van 20 seconden aan zijn broek omdat hij te lang achter zijn ploegwagen was blijven hangen toen hij probeerde terug te komen naar het peloton.

Ook Bardet pechvogel

Ook de Franse Tourfavoriet Romain Bardet had pech in de laatste kilometers. De kopman van AG2R, vorig jaar tweede in de eindstand, moest van fiets wisselen tijdens de beklimming en verloor meer dan een halve minuut. In het algemeen klassement staat hij al op 1.45 minuut van de gele trui.

Live tussenstand:

Meer op rtlnieuws.nl:
Tour-special met alle tussenstanden en het laatste nieuws