Sport

Klimmers in Tour de France aan de bak op Mûr-de-Bretagne: 'Een hele steile klim'

12 juli 2018 09:12 Aangepast: 13 juli 2018 09:22

Was de aankomst van de vijfde Touretappe in Quimper al lastig te noemen, donderdag gaan wellicht de klimmers zich al met de strijd om de dagzege en zeker de seconden bemoeien. Op de inmiddels befaamde Mûr-de-Bretagne ligt de finish na een klim van 2 kilometer met een gemiddelde stijging van 6,9 procent.

Het is een plek waar in 2011 de Australiër Cadel Evans met een ritzege zijn ambitie om de Tour te winnen onderstreepte. De 'Muur' moet dit keer zelfs twee keer worden beklommen. De eerste doorkomst ligt op 16 kilometer voor de finish.

Van Avermaet in het geel

De start van de rit is om 13.25 uur in Brest, het spektakel op de Mûr zal zich afspelen tussen vijf uur en half zes. De Belg Greg Van Avermaet draagt de gele trui, de Slowaak Peter Sagan het groen. Toms Skujins is de eerste Let die zich in een leiderstrui hult: de bolletjestrui.

Zo ging het op 'de Muur' in 2015:

'Steile klim'

Oud-wielrenner Maarten Tjallingii en Filemon Wesselink verkenden voor het programma Tour du Jour alvast het parcours. "Het is een steile klim", zegt Tjallingii. "Hij is twee kilometer lang, zeven procent stijging gemiddeld." Het is een klim die steil begint en dan geleidelijk afloopt. 

Volgens Wesselink is het voor de renners essentieel dat ze hun versnelling precies goed timen. Tjallingii sluit zich hierbij aan: "Als je te vroeg gaat, met veel wind, dan werk je de concurrentie in de hand. En als je te lang wacht, kom je misschien net te laat."

Meer op rtlnieuws.nl:
Tour-special met alle tussenstanden en het laatste nieuws

`