Sport

Lotto-renners gaan nergens heen zonder hun Nederlandse matras

11 juli 2018 17:58 Aangepast: 19 juli 2018 13:10
Renners van Lotto-Jumbo tijdens de Tour de France Beeld © ANP

Robert Gesink, Dylan Groenewegen, Primož Roglič; de renners van Lotto-Jumbo fietsen nergens heen zonder hun eigen matras. Het Nederlandse bedrijf M line haast zich voor het peloton uit om te zorgen voor een optimale nachtrust. Dat is goed voor het imago van het bedrijf. Want ja, 'die Fransen hebben andere standaarden', en de Tour win je volgens kenners in bed.

Keiharde bedden of doorgezakte boxsprings, de wielrenners van de Tour de France komen het allemaal tegen. "Na elke etappe wacht een ander hotel met een andere kwaliteit. Laten we zeggen dat de Fransen er vaak andere standaarden op nahouden", zegt Jaap Westland, directeur van M line tegen RTL Z. "En de organisatie bepaalt wie waar slaapt, niet de renners zelf."

Soms heb je een slaapplek dichtbij de start, maar zijn de bedden ronduit verrot. Een andere keer moet je ver reizen, maar heb je een heerlijk matras. Of je komt op een kamer waar het gordijn niet lekker sluit, of het bloedheet is. "Al die variabelen in comfort kun je niet gebruiken. Dat is geen doen na een loodzware rit", weet Westland. "Nachtrust is belangrijk."

Miniatuurvoorbeeld

M line bedden in een van de Franse hotels langs de Tour. (beeld: M line)

Dochter van Beter Bed

Het Udense M line, een dochterbedrijf van Beter Bed, maakt sinds 2001 matrassen, boxsprings, kussens en beddengoed. Dat gebeurt in samenwerking met een ergonomisch instituut in München.

"We verkopen de bedden deels via de kanalen van de holding, in verschillende Europese landen", zegt Westland. Hij is net terug uit Engeland waar M line ook zijn kansen beproeft. Het levert het bedrijf een jaaromzet van zo'n 65 miljoen euro op.

Sponsor van sportploegen

M line bouwde de laatste jaren vooral naam op als sponsor van verschillende Nederlandse sportploegen, waaronder het team van de Olympische Spelen en de schaats- en wielerploegen van Lotto-Jumbo. Van Epke Zonderland en Kjeld Nuis tot Eva de Goede, ze slapen allemaal op zijn bedden, zegt Westland.

Het bedrijf haakte voor het eerst aan bij de renners in 2015, destijds bij de ploeg van Belkin. "Het contact ontstond online, toen we hen veel succes wenste met de Tour. Zij waren toen heel erg bezig met het onderwerp nachtrust. Welke details dragen bij aan een optimaal presterende sporter? Ze vroegen of wij hen daarbij konden helpen."

Miniatuurvoorbeeld

Het busje dat meegaat met de Tour-renners. (beeld: M line)

Inmiddels rijden er twee M line-dames mee met de Tour, in een busje vol matrassen dekens, airco's en verduisterende gordijnen. Elke renner heeft spullen met zijn naamtag erop. "De dames desinfecteren de kamers ook", zegt Ard Bierens, communicatiemanager van Lotto-Jumbo. "De karavaan is nu onderweg naar Quimper, Bretagne."

Goed bed lijkt bittere noodzaak

De sporters krijgt RTL Z op dit moment helaas niet direct te spreken over hun ervaringen (ze zitten op de fiets), maar een goed bed lijkt best belangrijk.

Want is de slaap weg, dan vergaat ook je winkans, is de gedachte. Iets dat ook wordt gepredikt door oud-Tourwinnaar Joop Zoetemelk. Hij riep in 1980 al dat de Tour wordt gewonnen in bed. Maar wat is het effect van goede slaap of een dito bed?

Effect van een power nap

Dat is nog niet helemaal duidelijk. Op de Radboud Universiteit in Wageningen wordt op dit moment getest met zo'n 150 sporters wat slaap doet. "Natuurlijk is goed slapen belangrijk, maar we willen ook wel eens de harde feiten zien. Wat is bijvoorbeeld het effect van te weinig slaap, een jetlag of power nap?"

Slaap is voor de renners in elk geval een belangrijk middel om goed te herstellen van de enorme inspanning die ze leveren, weet Mathieu Heijboer, hoofd performance van de ploeg van Lotto-Jumbo. "Elke training brengt je lichaam schade toe, wij proberen dat optimaal te herstellen met onder meer voeding en slaap."

Video: Lotto-Jumbo sleept z'n eigen matrassen mee

Geen schermpjes

Het team heeft zelf geen invloed op waar ze precies slapen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat de omstandigheden zo goed mogelijk zijn. Dat is ook deels de verantwoordelijkheid van de renners zelf. "Je hebt het meeste baat bij routine, slapen en opstaan op gezette tijden. In een koele en donkere kamer", legt Heijboer uit. "En voordat je gaat slapen moet je wegblijven van schermpjes."   

Het effect van te weinig nachtrust? "Een nachtje slecht slapen overleef je nog wel", zegt Heijboer. Maar wordt het meer, dan verslechtert je reactievermogen en kun je pijn minder goed verdragen. "Dan kun je minder diep gaan."

Beddendiscounters liggen op de loer

De nachtrust verzorgen is volgens M line directeur Westland extreem belangrijk voor zijn bedrijf. Het houdt zijn imago hoog, en dat is hard nodig in een wereld vol beddendiscounters en online aanbieders.

"Kijk, Lidl is net op de markt gekomen met een eigen matras die door de consumentenbond als beste werd getest. Het kost een shocking 99 euro. Die van ons is al snel 900 euro", zegt Westland.

"Het is natuurlijk niet te vergelijken in kwaliteit, maar zulke partijen nemen wel een hap uit de markt. Wij moeten het echt hebben van onze goede naam en kennis. Bij ons weet je dat we over tien jaar nog steeds bestaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore