Sport

Net zo'n fiets als je Tour-idool? Dit kosten de Nederlandse fietsen

09 juli 2018 16:51 Aangepast: 09 juli 2018 20:36
Tom Dumoulin op zijn fiets. Beeld © ANP

Je bent misschien een hobbyrenner, maar stiekem wil je er toch net zo blits uitzien als de sterren van de Tour de France? Dat kan, want de meeste gear is gewoon in de winkel te koop. Voor duizenden euro's, dat wel.

Sinds afgelopen weekend zit wielerminnend Nederland klaar voor de Tour de France. De Ronde van Frankrijk is niet alleen een sportief hoogtepunt, ook commercieel valt er een hoop te winnen. Wielerfabrikanten grijpen de Tour aan om hun nieuwste modellen te presenteren.

Met succes, ervaart Lammert Grootoonk van Leisure World Bike Store. Zijn fietsenwinkel in Dronten is gespecialiseerd in racefietsen en mountainbikes. Grootoonk verkoopt bekende merken als Bianchi, Giant en Trek. In juli is het altijd drukker dan gemiddeld in de winkel en dat komt door de Tour. "De merchandising is enorm. Echt enorm. Elke winkel doet wel een actie. Als Nederlanders het dan ook nog eens goed doen, dan heeft dat veel impact", zegt hij.

'Gewone' fiets: 1724 euro

Nederlanders zitten zelf ook graag op de fiets. Ons land telt 849.000 wielersporters, aldus wielersportbond NTFU. Elk van hen spendeert jaarlijks gemiddeld een slordige 400 euro aan nieuwe fietsen en accessoires. Een fiets is vanzelfsprekend de grootste kostenpost: gemiddeld geven fietsers 1724 euro uit aan een nieuwe fiets. 

Het kan een stuk duurder. Tourrenners rijden op racefietsen van meer dan 10.000 euro. Gecharmeerd van de prestaties van zo'n tweewieler? Hier een overzicht van de fietsen van Nederlands bekendste Tourdeelnemers. 

Quick-Step Floors

Miniatuurvoorbeeld

Voor meer dan 10K is hij van jou: de Venge ViAS. (Foto: Specialized)

"Simpelweg de snelste fiets op aarde", stelt Quick-Step over de Venge ViAs. Techneuten zijn meer dan 1000 uur bezig geweest met het ontwerp, onder meer in een voor die gelegenheid gebouwde windtunnel. Peter Sagan heeft 'm ook.   

Alleen het truitje van Quick-Step Floors: 70 euro

Team Sunweb

Miniatuurvoorbeeld

Teamcamptain Tom Dumoulin demonstreert hoe licht de Giant is. Foto: Team Sunweb

Onder leiding van klassementskandidaat Tom Dumoulin rijdt Team Sunweb - voor het laatst - de tour op een Giant. Volgend jaar gaat het team met een andere fabrikant in zee. Tot die tijd mag de Trinity laten zien wat ze waard is.

Alleen het truitje van Team Sunweb: 59,95 euro

Team Lotto Jumbo

Miniatuurvoorbeeld

Team Lotto-Jumbo presenteert de Bianchi, met zijn kenmerkende kleur. Foto: Bianchi

Van alle nog bestaande fietsfabrikanten ter wereld is Bianchi de oudste. In 1885 begon Edoardo Bianchi zijn fietsenhandel. Jaren later zijn fietsspecialisten nog altijd bezig verbeteringen aan te brengen. 

Ze spannen zich naar eigen zeggen vooral in om 'trillingen' te voorkomen. Vooral de Specialissima is 'het meesterwerk van de Bianchi ingenieurs'. Als je keihard van een berg affietst kun je - ook als professional - best zenuwachtig worden. Maar omdat trillingen worden opgevangen kun je langer en sneller koersen, zegt Bianchi. Bijzonder is ook de kleur van de Bianchi, celeste - een soort turkoois (zie foto boven).

Alleen het truitje van Team Lotto Jumbo: 49,99 euro

TREK - Segafredo

  • Renners: Bauke Mollema, Koen de Kort
  • Merk: TREK
  • Type: Madone (12.099 euro), Emonda (9999 euro), Domane (6499 euro)
Miniatuurvoorbeeld

De Madone. Foto: Trek

Volgens de fabrikant is de Madone een 'compromisloze racer'. Aerdodynamisch, licht, soepel en onwijs snel. Bijzonder aan de Madone is dat je 'm kunt personaliseren, bijvoorbeeld door je eigen kleurencombinatie te kiezen. 

Bauke Mollema zegt zich een stuk veiliger te voelen op de nieuwe exemplaren van TREK. "Bij het dalen en ook in de regen, bij bochten. De betere remmen maken voor mij een groot verschil." Voor bergritten zal hij de Emonda pakken. 

Alleen het truitje van TREK - Segafredo: 74,99 euro

Duurder is beter?

Ga je dan ook beter fietsen, met zo'n mooie tweewieler? Een ritje met een Tourwaardige racefiets is alsof je van een oude Deux Chevaux in een Ferrari stapt, zegt Lammert Grootoonk vanuit zijn winkel in Dronten: "Je merkt het verschil. Het gebruikte materiaal in dit soort high end-fietsen is vele malen lichter dan gebruikelijk."

Maar ook de extra's, zoals zadels en stuurtjes, zijn top of the bill volgens hem. "Ik heb hier zadels liggen, waarvan het vezelnetwerk uit de autoindustrie komt. Dat is hetzelfde materiaal als de stuurgrepen van Max Verstappen. Dat verschil merk je meteen. Daar blijf je muurvast op zitten. Of aerodynamische wielen, die minder luchtweerstand hebben. Dat scheelt je zo 2 kilometer per uur." 

Wordt het een beetje verkocht, die allerduurste fietsen? "Het is een zeldzaamheid", aldus Grootoonk. Als het gebeurt zijn het echte liefhebbers, meestal boven de 50. "In een normaal huishouden gaat er toch een hoop overleg aan vooraf, voordat je een fiets koopt voor een bedrag waarvoor je ook twee boodschappenauto's kunt kopen."

De gewone hobbyist kan ook prima uit de voeten met een exemplaar van zo'n 800 tot 1800 euro. "Word je net zo moe van", besluit Grootoonk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van