Sport

Max Verstappen wint 'thuiswedstrijd' voor oog van 15.000 uitzinnige Oranjefans

01 juli 2018 16:30 Aangepast: 01 juli 2018 17:43
Beeld © ANP

Voor het oog van ruim 15.000 uitzinnige oranje fans heef Max Verstappen zijn vierde GP gewonnen. In Oostenrijk profiteerde hij optimaal, toen de anders zo oppermachtige Mercedessen het lieten afweten.

Het is de vierde overwinning in de Formule 1 voor Verstappen en zijn eerste van dit seizoen. Het was daarnaast voor het eerst in de carrière dat hij drie races op rij op het podium eindigde.  

Zo ging het eraan toe op de tribunes:

Mercedessen lieten steken vallen

Na een goede start reed Verstappen op de derde positie achter Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Al na een half uur in de race lieten de twee echter ongebruikelijke steken vallen. Eerst viel Bottas uit met technische problemen, iets wat de Mercedessen al hoogstzelden overkomt.

Daar waren ze bij Mercedes klaarblijkelijk zo van ondersteboven dat ze vergaten Hamilton naar binnen te roepen voor een pitstop, toen er virtual safetycar (vsc) gold. Verstappen ging wél naar binnen en verloor dankzij de vsc, waarin alle courreurs van het gas af moeten, nauwelijks tijd.

Ruim achter Verstappen

Toen Hamilton vervolgens naar binnen moest voor nieuwe banden, had hij dit voordeel niet, en kwam dus ruim achter Verstappen en de rest weer de baan op. Hij lag te ver achter om nog een gevaar voor Max te vormen en beide Ferrari's op 2 (Raikonnen) en 3 (Vettel) konden Verstappen ook niet serieus bedreigen.  

Dat Hamilton in de slotfase vervolgens nog uitviel, was -wat de Verstappen-fans betreft althans- vooral interssant voor de statistieken.  Het maakte wel dat de twee Ferrari's achter Max minder behoefte leken te hebben om nog echt aan te dringen. Zij leken te vinden dat ze met een tweede en derde plek al genoeg profiteerden van het falen van hun grootste concurrent. Sebastian Vettel nam met dit resultaat de leiding in het klassement om de wereldtitel over van Hamilton.

Thuiswedstrijd

Het circuit in Oostenrijk geldt als een thuiswedstrijd voor Max Verstappen omdat het eigendom is van Red Bull en omdat het prima te bereiken is vanuit Nederland. Er waren dan ook naar schatting 15.000 Nederlandse fans op de race afgekomen. Twee tribunes kleurden geheel oranje. 

Het was al dagen feest in Oostenrijk:

Het oranje sportfeestje van deze zomer speelt zich af in Oostenrijk. In het Max Verstappen village zijn duizenden Nederlandse fans neergestreken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore