Sport

Vier jaar na dé penalty tegen Mexico: 'Met de VAR had Robben 'm niet gekregen'

29 juni 2018 17:43 Aangepast: 29 juni 2018 17:43
Hét moment Beeld © EPA

Een dribbel van Arjen Robben in het strafschopgebied, een voetje van een Mexicaanse tegenstander en de val - of was het een duikeling?- van Robben die daarop volgde. Het is vandaag precies vier jaar geleden dat het Nederlands elftal Mexico versloeg in de achtste finales van het WK in Brazilië.

Na de confrontatie tussen Robben en de Mexicaan Rafael Marquez wees de scheidsrechter direct naar de stip. Klaas-Jan Huntelaar schoot vervolgens onberispelijk binnen. Oranje door naar de kwartfinales, voor Mexico einde toernooi.

Nu, vier jaar later, heeft de VAR (video assistant referee) zijn intrede gedaan op het wereldkampioenschap. En in de groepsfase is hij al vaak geraadpleegd: 23 keer. Hoe zou de VAR de val van Robben hebben beoordeeld?

Miniatuurvoorbeeld

De val van Robben (foto: EPA)

"Die was er zeker uitgehaald door de VAR", zegt scheidsrechter Bas Nijhuis. "Er was wel wat twijfel, maar in dit geval is er licht contact en lijkt het erop dat Robben bewust een penalty wil versieren. Dus als er toen al een VAR was geweest, was de penalty denk ik niet doorgegaan."

Dit WK is inmiddels al even bezig en de de VAR heeft zeker al zijn waarde bewezen, zegt Nijhuis.

Zonder VAR meer fouten

"Het is absoluut een succes. Als je ziet op hoeveel moment de VAR al heeft ingegrepen. Zonder de VAR waren er heel wat fouten gemaakt door scheidsrechters", zegt Nijhuis.

Een in de oog springende beslissing van de VAR komt uit de wedstrijd Brazilië tegen Costa Rica, die geleid werd door de Nederlandse arbiter Björn Kuipers. Die legde de bal aanvankelijk op stip na een valpartij van Neymar, maar na ingrijpen van de videoref draaide Kuipers zijn beslissing terug. "Als Björn Kuipers dat niet had gedaan, was het toernooi zo goed als klaar geweest voor hem. Nu kon hij zijn beslissing terugdraaien. En dat geldt voor wel meer scheidsrechters. Denk maar aan het strafschopmoment bij Zuid-Korea tegen Duitsland."

Miniatuurvoorbeeld

Neymar en Kuipers (Foto: AFP)

Toch blijven beslissingen altijd een interpretatie van de scheidsrechter, VAR of geen VAR. "Er is heel veel discussie. Het blijft natuurlijk mensenwerk", zegt Nijhuis. De kritiek van onder meer de voor Marokko spelende Nordin Amrabat, dat de VAR willekeurige moment uitkiest, vindt hij onzin. "Een videoref kan het niet maken om het ene land wel en het andere land niet te beoordelen. De vraag is altijd of het om een discutabel moment gaat of niet. En dat kan nou eenmaal in je nadeel vallen."

Een bijkomend voordeel vindt Nijhuis dat spelers zich ook bewust zijn van de VAR. "Er zijn 33 camera's. En spelers weten dat goed. Nijhuis wijst op het moment dat de VAR zich boog over een al dan niet slaande beweging van Cristiano Ronaldo. "Je zag dat de schrik er toch even in zat."

Miniatuurvoorbeeld

Ronaldo kreeg uiteindelijk geen rode, maar gele kaart. (Foto: AFP)

Wat Nijhuis betreft heeft de VAR zich wel bewezen. "Voetbal is een conservatieve sport en het lastig om vernieuwingen te doen. Maar volgens mij is er geen ontkomen meer aan. De Champions League begint komend seizoen zonder de VAR, maar ik denk dat het tijdens de knock out-fase er zeker zou moeten zijn. Anders kunnen discutabele beslissingen heel verkeerd uitpakken."

Toch nog even genieten van die wedstrijd vier jaar geleden:

Schema:

Uitslagen en tussenstand:

Meer op rtlnieuws.nl:
WK-special met alle cijfers en het laatste nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore