Ga naar de inhoud
Sport

Ajax erkent volledige aansprakelijkheid voor hersenschade Nouri

Abdelhak Nouri Beeld © ANP

Ajax erkent de volledige aansprakelijkheid voor het incident waarbij Abdelhak Nouri vorig jaar hersenschade opliep nadat hij op het veld in elkaar was gezakt. De club erkent dat op het veld niet goed is opgetreden nadat Nouri buiten bewustzijn was geraakt.

Dat heeft de zichtbaar geëmotioneerde Ajax-directeur Edwin van der Sar op een persconferentie bekendgemaakt. Van der Sar heeft de familie namens de club 'diepe verontschuldigingen' aangeboden.

Blijvende hersenschade

Nouri verloor het bewustzijn nadat hij in Oostenrijk, in een oefenduel tegen Werder Bremen, op het veld in elkaar was gezakt. Hij liep daarbij ernstige en blijvende hersenschade op.

Ajax dacht bijna een jaar lang dat Nouri goed was behandeld. De club is gaan twijfelen aan de eigen adviseurs na het verzoekschrift dat de familie van Nouri onlangs bij de KNVB indiende. Advocaten wilden via een arbitragezaak bij de nationale voetbalbond erkenning van aansprakelijkheid en een schadevergoeding bij Ajax afdwingen.

Geen snelle hulp geboden

Ajax wil nog niet zeggen op basis van welke informatie het is gaan twijfelen. De Amsterdamse club vroeg Douwe Atsma en professor Martin Schalij, hoogleraren in de cardiologie, om de zaak aan de hand van die nieuwe informatie nog eens te beoordelen. Zij concludeerden op basis van televisiebeelden dat Nouri geen snelle, adequate hulp heeft gehad.

Miniatuurvoorbeeld
Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, had het tijdens de persconferentie zichtbaar moeilijk. (Foto ANP)

De cardiologen oordeelden dat de behandeling onvoldoende was gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie. De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen. De behandelaars hadden na het vrijmaken van de ademweg ook een moment van reflectie moeten inlassen, omdat de situatie van Nouri niet verbeterde.

Vrienden van Appie

Bij een goede behandeling was Nouri er mogelijk beter uitgekomen, erkende Van der Sar. "U kunt zich voorstellen wat dit inzicht met mij en mijn collega’s deed", zei hij "Het was een schok. Uiteraard het allermeeste voor de familie, die ik net in een gesprek heb ingelicht. Hun hebben we ook onze oprechte verontschuldigingen aangeboden, dat het zo lang heeft geduurd voordat we deze duidelijkheid hebben kunnen krijgen."

Het moet vreselijk frustrerend zijn geweest, zei Van der Sar, 'dat het zo lang heeft geduurd dat onze lezingen uiteenliepen, bovenop het verdriet van wat Abdelhak is overkomen'. Maar, zei hij, 'wij baseerden ons op informatie van onze mensen. En die klopte dus niet. Het eerste wat wij dan ook gaan doen, is opnieuw in overleg treden met de familie Nouri. Het gaat er nu om dat wij dat doen wat nodig is om invulling te geven aan de verantwoordelijkheid die wij hebben als club, maar zeker ook als mens, als collega's en vrienden van Appie. Wij willen dit op een goede manier oplossen en daar is alles nu op gericht."

Advocaat familie Nouri: band met Ajax wordt tenietgedaan

Begin juni liet de familie Nouri weten Ajax aansprakelijk te zullen stellen voor de gevolgen van het ongeluk. Na het verhaal van hun advocaat moest de club zijn eigen visie op de gebeurtenissen herzien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore