Sport

Dit zijn alle talenten die je dit WK in de gaten moet houden

15 juni 2018 13:00 Aangepast: 15 juni 2018 14:15
Beeld © AFP

Een wereldkampioenschap voetbal zonder 'ons' biedt mogelijkheden om het WK eens vanuit een neutrale positie te bekijken. Maar niet iedereen weet op welke van de 736 spelers je moet letten. Samen met databedrijf SciSports hebben we de toppers en talenten op een rij gezet.

Klik hier om de tool te bekijken in je (smartphone-)app

Het Nederlandse SciSports verzamelt wereldwijd gegevens over voetballers. Van gemiste kansen tot tackles en van puike reddingen tot fraaie dribbels. Al die gegevens helpen SciSports een beeld te vormen van wie nou eigenlijk de beste spelers ter wereld zijn en welke spelers voor de toekomst veel potentie hebben. Veel grote voetbalclubs maken er gebruik van om nieuwe spelers te vinden.

Neymar de beste

Voor het WK in Rusland hebben ze de statistieken van alle 736 spelers uit de selecties van de 32 landen op een rij gezet. Met hun SciSkill Index is het mogelijk om die te rangschikken. De beste speler op dit WK? De Braziliaanse sterspeler Neymar. Hij krijgt een score van 156,7 en blijft daarmee de Argentijn Lionel Messi (146,3) en landgenoot Roberto Firmino (145,4) nipt voor. Cristiano Ronaldo vinden we 'pas' terug op plaats 7.

Viva España

Spanje heeft de sterkste selectie. De geelrode armada moet het vlak voor het WK dan weliswaar met een nieuwe bondscoach doen, maar de kwaliteit om ver te komen blijft in huis. Gemiddeld halen de Spanjaarden een score van 114,6. Dat is ruim 5 punten meer dan runner-up Engeland (109,4). De selectie van Tunesië heeft de laagste gemiddelde waarde met 41,5.

Overigens kijkt SciSports ook naar de vorm van de selecties. Ze bekijken daarvoor hoe goed afzonderlijke spelers het afgelopen half jaar hebben gepresteerd. Op dat vlak moet Spanje wel aan de bak, want gemiddeld werd het elftal er niet beter op. Dat geldt overigens in nog grotere mate voor onze zuiderburen. België verloor per speler het afgelopen halfjaar gemiddeld 2,6 punten. De relatief jonge selectie van Engeland daarentegen steeg gemiddeld met 4 punten.

Potentieel

Naast de score op dit moment wordt ook op basis van de data gekeken naar het potentieel van spelers. Uiteraard ligt het potentieel van jonge spelers vaak veel hoger dan de score op dit moment. De vraag is wanneer het er precies uitkomt. Dat zou dus zomaar eens op dit WK kunnen zijn. Daarom hierbij een lijstje met de 10 meest talentvolle spelers van onder de 23 die op het WK actief zijn. 

Schema:

Uitslagen en tussenstand:

Meer op rtlnieuws.nl:
WK-special met alle cijfers en het laatste nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore