Sport

Nog even snel een WK-pool invullen? Zo pak je dat aan

13 juni 2018 15:00 Aangepast: 26 september 2018 16:11
Ook zonder Oranje heb je bij een WK altijd wat te juichen als je meedoet aan een pool. Beeld © iStock

Morgen begint het WK voetbal in Rusland, vandaag worden nog even snel de laatste pools ingevuld. Hoe moet je dat aanpakken? "Volg niet altijd je intuïtie", vertelt Anatoliy Babic van een sportdatabureau.

Wat vul je in als er twee gelijkwaardige teams tegen elkaar spelen? En wat moet je doen als er één team net iets beter is dan het andere? 

Op dat soort vragen heeft Anatoliy Babic (25) antwoord. Vijf jaar geleden richtte hij het databedrijf Scisports op, met als doel om wetenschappelijke inzichten te gebruiken in de sport. Hij en zijn compagnon adviseren trainers en coaches over de hele wereld en geven lezingen op plekken als Silicon Valley over voetbaldata. In hun database staan statistieken van 300.000 profvoetballers.

Kwaliteit

"We hebben een systeem ontwikkeld dat op basis van historische prestaties van een speler, berekent wat de kwaliteit van die speler is." Met het systeem kunnen spelers gescout en op waarde geschat worden. Ook kunnen er voetbaluitslagen mee worden voorspeld.

Maar hoe doe je dat als je met je blote hoofd en gezonde verstand een pool moet invullen? "Mensen vullen vaak iets in op basis van optimisme, omdat ze een team graag willen zien winnen, of hun intuïtie. Maar we weten dat als er twee gelijkwaardige tegenstanders zijn, zoals Spanje en Portugal, de meest voorkomende score 2-1 is."

Extreme uitslagen, denk aan 4-0, gebeuren 'simpelweg niet zo vaak', zegt Babic. "Dat is statisch bewezen."

Saai maar veilig

Ook als het ene land nét iets beter is dan het andere land, dan is de uitslag 2-1 (voor de sterkere partij) de veiligste keuze. "Het is misschien wel wat saai, maar het komt gewoon het vaakst voor." Bij wedstrijden waar het niveauverschil wat groter is, zoals Spanje tegen Iran, kun je volgens Babic best een groter verschil invullen (3-1, bijvoorbeeld). 

Video: Rusland boycot hooligans

Geblesseerd

Ook is het belangrijk om nieuwtjes rondom de teams en spelers in de gaten te houden. "Wie is er geblesseerd, wat gebeurt en speelt er in een team, hoe staat het team ervoor? Neem nou de blessure van Mohamed Salah. "Als zo'n topspeler de eerste wedstrijd vanwege een blessure niet meespeelt, dan kan dat negatief uitpakken voor zijn team."

Net zo interessant: de commotie rondom Julen Lopetegui. Spanje ontsloeg de bondscoach vandaag, omdat hij dinsdag bij Real Madrid tekende. Babic: "Zoiets kan voor onrust zorgen in het nationaal team van Spanje, en de vraag is of dat gevolgen heeft voor het spel."

Regels lezen

Daarnaast adviseert Babic om de regels van de pool goed te lezen. Waar win je de meeste punten mee? Speel daar op in. Soms mag je tijdens het toernooi nog dingen veranderen. Omdat teams ook altijd met geluk, pech en toeval te maken hebben tijdens zo'n lang en groot toernooi, kan je daar volgens Babic goed gebruik van maken door opnieuw de balans op te maken: welke teams presteren beter of slechter dan verwacht, welke spelers zijn geblesseerd geraakt en spelen niet meer mee?

ZIE OOK: KNVB noemt WK Amerika 'gemiste kans'

Babic heeft zelf in de financiële sector gewerkt. "Als je naar de bookmakerswereld kijkt, dan zie je dat bookmakers noteringen geven voor bepaalde kansen. Deze kansen zijn een goede weerspiegeling van de realiteit. Als je niet weet welk team sterker is, kun je altijd kijken wat voor indicaties de grote wedkantoren aanbieden." Die wedkantoren gebruiken historische informatie en de mening van experts om die indicaties te bepalen. 

Volg het geld

Ook geldstromen bij wedkantoren spelen een rol. "Hebben heel veel mensen heel veel geld op een bepaald land ingezet, en weet jij het écht niet? Dan is het slim om ook voor dat land te kiezen: mensen zetten daar niet voor niets een flinke geldsom op in."

Maar wie alleen maar voor veilig gaat, wint de pool ook niet. "Je moet niet alleen maar met de massa meegaan. In elke pool moet je, om te winnen, vaak ook punten scoren die andere mensen niet pakken." Dus: toch wat uitschieters invullen? "Ja, maar ook weer niet te veel. Het is een lastige balans, maar dat is natuurlijk het leuke aan gokken. Want hoe veel we ook kunnen voorspellen en berekenen: sport is altijd onzeker en verrassend. Dat is juist het mooie eraan."

Meer op rtlnieuws.nl:

`