Sport

Prijzengeld WK hoger dan ooit, landen verdelen 448 miljoen dollar

13 juni 2018 13:10 Aangepast: 13 juni 2018 15:38
Fifabaas Gianni Infantino overhandigt een aandenken aan de Russische president Vladimir Poetin. Beeld © AFP

Het mislopen van het WK in Rusland scheelt de KNVB in ieder geval 9,5 miljoen dollar aan inkomsten, 8 miljoen euro. De pot prijzengeld bij het toernooi is een stuk groter dan vier jaar geleden in Brazilië. In totaal verdelen de deelnemende teams 448 miljoen dollar.

Meedoen aan het WK is op financieel gebied sowieso al winnen: deelname levert 8 miljoen dollar op. Wie de poulefase overleeft, krijgt vijftig procent meer: 12 miljoen. Het wordt pas echt interessant voor de landen die de kwartfinale halen. Zij krijgen 16 miljoen dollar.

Daarnaast krijgen alle voetbalbonden van de deelnemende landen 1,5 miljoen dollar overgemaakt voor de kosten van de voorbereiding, blijkt uit het overzicht dat de wereldvoetbalbond publiceerde.

Halve finale is al kassa

Voor de echte toplanden (of WK-verrassingen) begint dan het grote cashen. De halvefinalisten verdelen samen meer dan een kwart van het totale prijzengeld: 112 miljoen.

De nummer vier van het WK krijgt 22 miljoen, de winnaar van de kleine finale 2 miljoen meer. Zilver in Rusland zal voor de boekhouder van de verliezende finalist toch voelen als goud, want dat levert toch 28 miljoen euro op.

De winnaar pakt met 38 miljoen bijna een tiende van de totale prijzenpot van 400 miljoen. Behalve de financiële beloning is er natuurlijk ook nog de trofee voor de winnaar: de wereldcup. Die is ruim zes kilo zwaar, er is bijna 5 kilo aan puur goud in verwerkt.

791 miljoen dollar

Voor de prijzen, de voorbereidingskosten en de pot geld die de Fifa uitdeelt aan de clubs van de internationals die meedoen is er een totaalbedrag van 791 miljoen dollar beschikbaar. Daar zit ook een bedrag van 134 miljoen in dat de Fifa stort in een fonds waar clubs een vergoeding uit kunnen krijgen als er een speler tijdens een interland geblesseerd raakt.

Gigantisch gestegen

Mede door deze laatste twee bedragen is het bedrag dat de Fifa uitkeert aan bonden en clubs fors met 37 procent gestegen ten opzichte van de 576 miljoen die in 2014 werd uitgekeerd. En in vergelijking met het WK in 1982 in Spanje is de prijzenpot met 3.855 procent gestegen.

Miniatuurvoorbeeld

Dat komt onder meer door de verkoop van uitzendrechten voor tv, online en radio aan mediabedrijven. Daarnaast heeft de wereldvoetbalbond een trouwe schare sponsoren, zoals Adidas, Coca Cola en Visa. Hoeveel de Fifa binnenhaalt met de verkoop van uitzendrechten en uit sponsoring maakt de bond niet bekend.

`