Sport

'Kleine groep asociale fietsers geeft de wielrenner al jaren een slechte naam'

26 maart 2018 19:09 Aangepast: 28 april 2018 03:32
Archieffoto. Beeld © ANP

Zo zonde, vindt fietsinstructeur Jeffrie Janssen. Al vijf jaar geven zijn collega's en hij racefietsers les in weggedrag, maar doordat een klein groepje zich asociaal blijft gedragen, houdt de wielrenner een slechte naam. "Sport-apps als Strava zijn onderdeel van het probleem."

Miniatuurvoorbeeld

"Ik ken ze helaas wel", zegt Janssen (rechts op de foto). "Mensen die op zondag even willen knallen en vinden dat iedereen daarvoor moet wijken. Het inhalen kan ze niet snel genoeg gaan en als het sneller is, nemen ze een rotonde gewoon linksom. De sportbonden stoppen er heel veel energie in om fietsers goed weggedrag te leren, maar de mensen die het nodig hebben, bereiken we niet." 

'Wat maakt die topsnelheid nou uit?'

Sport-apps die afstands- en snelheidsrecords bijhouden zijn een deel van het probleem, zegt Janssen. "Kijk eens wat ik presteer? Sommigen vinden die getalletjes zo ontzettend belangrijk. Ik zeg altijd in de cursussen: als je fijn aan het fietsen bent, maakt die gemiddelde snelheid of die topsnelheid niet uit. Natuurlijk, als je de ruimte krijgt, ergens buitenaf, kun je er even een wedstrijdje van maken. Dan ben je geen anderen tot last."

Ook het groepsgevoel brengt dat hufterige verkeersgedrag in mensen naar boven, denkt Janssen. "Sommige fietsgroepjes denken dat ze sterk zijn. Je hebt ze erbij die zelfs de confrontatie met een auto aandurven." 

'Jij bent zelf het haasje bij een ongeluk'

Omdat het ongeluk er altijd wel inhakt, begint Janssen zijn cursus standaard met een nieuwsbericht uit 2012, over een oude vrouw die door een toerfietser werd aangereden. Ze overleed aan haar verwondingen en de fietser kreeg uiteindelijk straf voor het veroorzaken van het ongeluk. De boodschap: ook wielrenners hebben zich te houden aan de verkeersregels en als jij het ongeluk veroorzaakt, ben jij het haasje. Je kunt je niet verschuilen achter de groep.

Natuurlijk is niet altijd een (hufterige) wielrenner het probleem. Janssen maakte afgelopen zaterdag nog een automobilist met een kort lontje mee die bijna een paar fietsers uit de groep omver reed. "Het belangrijkste is geduld hebben. Dat geldt voor iedereen. Het lukt niet altijd om met een groepje fietsers heel snel ruimte te maken of opzij te gaan. Dat wordt door andere weggebruikers soms verkeerd ingeschat."

Hier kan de wielrenner nooit een gevaar op de weg zijn

In Limburg ligt een apart parcours voor wielertrainingen, weg van de openbare weg om nieuw fietstalent veilig naar de top te brengen.

Meer op rtlnieuws.nl:

`