Ga naar de inhoud
Sport

Nederlandse paardenveiling levert 'maar' 1,3 miljoen op

Jeroen Dubbeldam op zijn paard Zenith, in actie tijdens de spelen van Rio. Beeld © ANP

Een vriendenprijsje, noemt springruiter Wout-Jan van der Schans de 750.000 euro die betaald is voor zijn paard Aquila SFN. Het Springpaarden Fonds Nederland (SFN) veilde afgelopen dinsdag haar zes resterende paarden, maar de opbrengsten van die veiling vielen vies tegen.

Op het toppaard van ruiter Jeroen Dubbeldam, SFN Zenith, werd zelfs zo slecht geboden dat het springpaardenfonds besloot om zelf een laatste bod van 850.000 euro uit te brengen. "Dit omdat de directie vaststelt, dat de verwachte waarde van dit paard, zoals vooraf was vastgesteld door experts, niet in overeenstemming is met de uitgebrachte biedingen", schrijft SFN op haar website.

1.365.000 euro is te weinig

Naast Aquila SFN - gekocht door een Franse eigenaar - werden drie andere springpaarden op de veiling verkocht. Eloma's Blue SFN, Ferrari SFN en Djumpsina SFN brachten respectievelijk 70.000, 165.000 en 90.000 euro op. In totaal verdiende SFN dus 1.365.000 euro met de veiling en dat is veel te weinig, vindt het fonds.

"Tijdens de veiling bleek er van Nederlandse zijde weinig of geen belangstelling te bestaan om paarden van dit uitzonderlijk hoge niveau voor de springsport te behouden", zegt SFN. Het fonds werd ooit opgericht om te voorkomen dat alle goede Nederlandse springpaarden aan buitenlandse rijders verkocht zouden worden.

Duurste springpaard ooit: 15 miljoen

Goede springpaarden kunnen bij verkoop miljoenen opleveren. Het duurste springpaard dat ooit verkocht werd is Palloubet d'Halong. De Nederlandse voormalig springruiter Jan Tops zou 15 miljoen voor het dier betaald hebben.

Meer op rtlnieuws.nl:
Springruiter Dubbeldam draagt Nederlandse vlag bij opening Olympische Spelen