Ga naar de inhoud
Sport

Eerste natuurijsmarathon morgenavond in Haaksbergen

Het ijs in Haaksbergen is dik genoeg. Beeld © ANP

De eerste natuurijsmarathon wordt morgenavond gereden in Haaksbergen. Dat heeft de KNSB zojuist bekendgemaakt.

De strijd om de eerste marathon op natuurijs ging tussen vier ijsverenigingen. Dat waren de ijsclubs van Noordlaren, Haaksbergen, Veenoord en Arnhem. Die strijd heeft Haaksbergen dus gewonnen.

IJsvloer beter

Competitieleider marathon Willem Hut van de KNSB keurde de piste in de Overijsselse plaats vandaag goed. Haaksbergen doet bijna iedere winter mee in de strijd om het binnenhalen van de eerste marathon op natuurijs. Het is sinds 2000 de zesde keer dat Haaksbergen wint. De ijsclub uit Twente troefde de gezamenlijke verenigingen STG RijnIJssel en Thialf uit Arnhem af.

Daar was de ijsvloer op de baan in sportpark 't Cranevelt ook dik genoeg, maar Hut vond de kwaliteit in Haaksbergen beter.

ZIE OOK: Schaatsers gestrand in Stockholm: 'Eerste marathon op natuurijs wil je niet missen'

Drie centimeter

Om een marathonwedstrijd te mogen organiseren moet het ijs minimaal drie centimeter dik zijn.

De laatste marathon op natuurijs in Nederland vond vorig jaar plaats op 18 januari in Noordlaren. Simon Schouten en Lisa van der Geest wonnen toen. De marathonvierdaagse is voor het laatst afgewerkt in 2010. Christijn Groeneveld en Jolanda Langeland wonnen toen het klassement na wedstrijden in Noordlaren, Veenoord, Haaksbergen en Gramsbergen.

Extreem koud: zo blijf je warm

Het wordt erg koud. Met deze maatregelen voorkom je dat je risico loopt.​

Meer op rtlnieuws.nl: