Ga naar de inhoud
Sport

'Epo zorgt niet voor betere prestaties bij wielrenners'

Een dopingcontrole tijdens de Tour de France (archieffoto). Beeld © AFP

Het staat al sinds begin jaren 90 op de dopinglijst, maar epo blijkt geen serieus effect te hebben op de prestaties van getrainde wielrenners. Dat blijkt uit Leids onderzoek, dat vandaag wordt gepubliceerd.

Epo zou de prestaties van wielrenners verbeteren. Onder meer Michael Boogerd en Lance Armstrong hebben toegegeven epo te hebben gebruikt. Het werking van het middel is is nog nooit goed onderzocht. Daarom begon het Centre for Human Drugs Research (CHDR) uit Leiden vorig jaar een onderzoek.

48 deelnemers aan het onderzoek werden ingedeeld in twee groepen: een deel kreeg epo en de rest een placebo. Na zo'n 100 kilometer fietsen, moesten ze tegen elkaar de Mont Ventoux beklimmen.

Kans op trombose

Het middel bleek wel meetbaar in het bloed van de renners, maar zorgde niet voor betere prestaties. De hartslag, melkzuur in het bloed en ademhaling bleven gelijk. De Leidse onderzoekers waarschuwen wel voor een hogere kans op trombose bij epo-gebruikers.

De wielrenners wisten trouwens niet of ze epo hadden gekregen of niet. Een groot deel van de proefpersonen gokte fout op de vraag of ze dachten dat ze doping hadden gekregen.

Bekijk hier alle etappes en klassementen