Ga naar de inhoud
Sport

Nederland (bijna) wereldkampioen voetbaltransfers

Arek Milik ging Napoli en leverde Ajax 32 miljoen euro op. Beeld © ANP

Om middernacht sluit de transfermarkt voor deze zomer weer. Voetbalclubs kunnen dus nog een paar uur spelers kopen en verkopen. RTL Z maakt alvast de balans op, en wat blijkt: met het spél voetbal doen we als Nederland niet meer mee, maar op de transfermarkt nog wél. De Nederlandse Eredivisie is zelfs 'wereldkampioen transfer-saldo'.

Update: Ook dit wereldkampioenschap is ons niet gegund. In de laatste uren werden we links en rechts ingehaald door andere competities. 

De website transfermarkt.nl houdt alle transfers bij en daaruit blijkt dat de Nederlandse clubs financieel een topzomer achter de rug hebben. Ze kochten voor 39 miljoen euro aan spelers, maar verkochten voor maar liefst 125 miljoen. Onder de streep houden Eredivisieclubs 86 miljoen euro over. Geen enkele voetbalcompetitie ter wereld beleefde zo’n lucratieve transferzomer als die van ons.

Compleet het tegenovergestelde zie je in Engeland. De clubs in de Premier League gaven 1,2 miljard euro uit, een absoluut record. Voor de Engelsen bleef een min over van 695 miljoen euro. 

Thumbnail

De Premier League-clubs kunnen het ook makkelijk betalen, ze hebben bakken geld dankzij een nieuw televisiecontract. Niet voor niks staan twee Engelse clubs bovenaan het lijstje van Big Spenders. Zelfs een relatief klein clubje als Watford gaf deze zomer al bijna drie keer zoveel uit als Ajax.

Thumbnail

De duurste speler deze transferzomer: Paul Pogba, die voor 105 miljoen euro van Juventus naar Manchester United ging. En in Nederland: Milik, waarvoor Ajax 32 miljoen euro beurde. 

Thumbnail

Er kan de komende uren natuurlijk nog een peperdure topaankoop uit de hoed komen, maar dat ligt niet voor de hand. En dat betekent dus dat de Nederlandse Eredivisie officieus Wereldkampioen Spelerstransfers wordt deze zomer.