Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Sport

Voetballer: eigenlijk best een (onderbetaalde) hondenbaan

04 december 2016 10:01 Aangepast: 05 december 2016 13:39
Dirk Kuyt van Feyenoord. Hij zit er warmpjes bij: zijn vermogen wordt (2012, Quote) geschat op 17 miljoen euro. Beeld © ANP

Professionele voetballers rijk? Nee hoor: hoor je niet tot de absolute top, dan is je leven helemaal niet zo glamoureus. Bijna de helft verdient minder dan 1000 dollar per maand en een derde van deze groep woont in Europa.

Ongeacht de hoogte van het salaris, blijken clubs ook nog eens slechte werkgevers te zijn. Zo krijgt een derde van alle Europese voetballers zijn geld niet op tijd. Alhoewel het vooroordeel anders is, verdient slechts twee procent van de professionele voetballers meer dan 720.000 dollar per jaar, blijkt uit het onderzoek van de internationale voetbal vakbond​ FifPro

Niet verbazingwekkend: de rijkste spelers spelen vooral voor clubs uit de vijf grote Europese leagues (Premier League, Bundesliga, La Liga, Serie A en Ligue 1). Eerder bleek dat een voetballer in de Eredivisie gemiddeld 270.000 euro bruto per jaar verdient.

Derde Europese spelers krijgt hongerloon

De rest moet het doen met een stuk minder geld: 45 procent verdient maximaal 1000 dollar per maand, één op de vijf zelfs minder dan 300 dollar per maand. En dat is geen ver-van-mijn-bed-show: een derde van deze spelers woont in Oost-Europa.

Alhoewel de kosten voor levensonderhoud in sommige landen natuurlijk een stuk lager zijn dan in het dure Westen, moet je je niet vergissen: veel sporters hebben zelfs op het hoogtepunt van hun carrière moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, schrijft FifPro.

'Voetbal is net de entertainmentindustrie'

Vreemd? Niet echt. Voetbal is meer dan een sport: het is een spektakel dat miljoenen mensen met elkaar verbindt. "De voetbalindustrie is een 'people business', gedreven door dezelfde economische factoren als de entertainment industrie", verklaren de onderzoekers. En ook daarin geldt: het grootste deel van de kandidaten, strijdt voor een zeer kleine hoeveelheid banen. Dat maakt hun marktpositie zwak en zorgt ervoor dat voetballers daarom akkoord gaan met slechte arbeidsvoorwaarden. 

"Het is één van de mooiste banen ter wereld, maar mensen zouden ook moeten weten dat het heel moeilijk is om steengoed te worden. Slechts een heel klein aantal bereikt maar de top", zegt een anonieme Italiaanse verdediger.

Ze krijgen hun salaris te laat uitbetaald

Ook de Europese clubs lijken de etiquetteregels voor goed werkgeverschap aan hun laars te lappen. Een kwart van de goed betaalde voetballers (meer dan 8000 dollar per maand), krijgt te laat betaald. Hoe lager het salaris, hoe gemakzuchter de clubs met hun betaalafspraken omspringen. Met alle gevolgen van dien, want de hypotheek moet wel gewoon betaald worden. 

Sowieso is het leven een stuk aangenamer in de top. Hoe lager het salaris, hoe korter het contract, blijkt uit het onderzoek. Voor veel voetballers blijft hun carrière altijd onzeker. "Er is geen stabiliteit. Je hebt je hele carrière lang één-, twee- of driejarige contracten, dus je bent altijd over je schouder aan het kijken en aan het bedenken wat je daarna gaat doen", verklaart een Nieuw Zeelandse speler.

En zelfs als ze aanbiedingen krijgen, geldt: geloof niets tot het op papier staat. "Er worden een hoop leugens verteld in het voetbal. Een hoop beloftes over contracten en salarissen worden nooit waargemaakt", zegt een Ierse verdediger. Overigens is niet iedereen blij met een nieuw aanbod. Zo is er een dikke kans dat Zwitserse en Deense spelers niet zelf voor hun nieuwe club gekozen hebben. 40 procent zegt een gedwongen transfer mee te hebben gemaakt.

Gevoelig voor matchfixing

Voetballer zijn is natuurlijk eigenlijk een rare baan: in het stadion word je toegejuicht of uitgejouwd door tien- of honderdduizenden fans, afhankelijk van je prestaties. Er zijn maar weinig andere banen waar mensen zó chagrijnig worden als jijzelf een slechte dag hebt. Daardoor ligt er een enorme druk ligt op presteren, schrijven de onderzoekers. Soms wordt daarom geweld daarbij niet geschuwd, vooral niet door fans. Eén op de tien spelers heeft te maken gehad met fysiek geweld. Meer dan één op de zes met bedreigingen van geweld of pesterijen.

Hoor je niet tot de ultieme top, dan is voetballer zijn werktechnisch gezien eigenlijk best een hondenbaan, ook in Europa. Dat maakt de spelers gevoeliger voor matchfixing. Eén op de twintig van de Europese voetballers is daarvoor wel eens benaderd. Eén op de tien zegt dat het plaatsvond in hun league.

Meer voetbal op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van