Amsterdam wil geen nieuw kunstgras met rubberkorrels meer

Amsterdam wacht de uitkomst van het RIVM-onderzoek naar de gezondheidsrisico's van rubberkorrels in kunstgras niet af. Het stadsbestuur wil geen kunstgrasvelden meer aanleggen met rubbergranulaat.
"We hebben een serieus probleem. Los van het onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, red.). We kunnen hier nu wel met elkaar een technische discussie gaan voeren, maar er is een enorm gebrek aan vertrouwen in de huidige velden", zei VVD-wethouder Van der Burg (Sport) gisteravond in de gemeenteraad, volgens stadszender AT5.
Lees ook: Kan mijn kind nog veilig voetballen op kunstgras?
Als tweede argument om geen kunstgrasvelden met rubberkorrels meer aan te leggen, noemt hij het milieu. Een alternatief voor de velden met rubberkorrels noemt Van der Burg velden met kokos of kurk. In Amsterdam liggen 78 kunstgrasvelden met rubberkorrels. De stad telt alleen al vijftig voetbalclubs.
Zorgen om mogelijk kankerverwekkende stoffen
Sinds een uitzending van onderzoeksprogramma Zembla eind september over de mogelijk kankerverwekkende stoffen in de rubberkorrels, zijn grote zorgen ontstaan over voetballen op kunstgras. Mede op verzoek van voetbalbond KNVB heeft minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het RIVM opdracht gegeven extra onderzoek te doen naar de effecten van spelen op kunstgras op de gezondheid. Dat onderzoek is naar verwachting later deze maand af.
De gemeente Amsterdam wacht dat onderzoek dus niet af als het gaat om nieuwe kunstgrasvelden. Voor spelen op al bestaande velden volgt de stad het advies van het RIVM: er kan wel gesport worden, maar daarna is het raadzaam om te douchen. Eredivisieclub Ajax gaat een stap verder, die besloot vorige maand de vier kunstgrasvelden op trainingscomplex De Toekomst helemaal te vervangen.
Wedstrijden op kunstgras verboden
Amsterdam is niet de enige stad die stappen onderneemt als het gaat om kunstgras. Eerder deze week besloot de gemeente Texel alle trainingen en wedstrijden op het kunstgrasveld van Texel '94 te verbieden, schrijft het Noordhollands Dagblad.