Sport

Italiaanse spits: hopelijk geen homo in mijn team

12 juni 2012 18:03 Aangepast: 12 juni 2012 19:06

De spits van het Italiaanse elftal Antonio Cassano heeft opschudding veroorzaakt met homofobe uitspraken op een persconferentie. Hem werd door journalisten gevraagd of de geruchten waar zijn dat er in het Italiaanse team homoseksuele spelers zitten.

Na de vraag was Cassano eerst even sprakeloos. Even later antwoordde hij toch, waarbij hij het woord 'froci' gebruikte, wat in het Italiaans een beledigende term voor homoseksueel is. "Als die er bij ons in zitten, dan is dat hun probleem. Ik hoop het in ieder geval niet", aldus Cassano.

Cassano verwachtte rel

Direct nadat hij antwoord had gegeven, vroeg hij de journalisten of het zo genoeg was. "Want als het niet goed is, zal ik we weer van alle kanten aangevallen worden", aldus Cassano. In Italië is homoseksualiteit in het voetbal, net als in bijna alle andere landen, een groot taboe. Een van de weinige voetballers die voor zijn geaardheid uitkwam, Justin Fashanu, moest zijn club verlaten en uiteindelijk stoppen met voetbal toen hij uit de kast kwam. Vier jaar later pleegde hij zelfmoord.

Bondscoach pleit voor tolerantie

De bondscoach van Italië, Cesare Prandelli, schreef juist enige tijd geleden het voorwoord van een boek over homoseksualiteit in het voetbal, waarbij hij voor meer tolerantie pleitte. "Iedereen zou vrij moeten zijn om zijn eigen leven te leiden met zijn eigen verlangens en gevoelens. We moeten ons allemaal inzetten voor een sportcultuur die individuen respecteert in iedere expressie van waarheid en vrijheid."

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore