Sport

'Moderne slavenarbeid' voor WK 2022 in Qatar

30 januari 2013 09:00 Aangepast: 30 januari 2013 10:05

Het WK voetbal dat in 2022 in het steenrijke Arabische land Qatar zal worden gehouden, gaat over de ruggen van migrantenwerkers die voor een schijntje moeten zwoegen op de bouwplaatsen om het toernooi te realiseren. Dat blijkt uit een rapport van de mensenrechteorganisatie Human Rights Watch (HRW).

HRW verwacht dat duizenden goedkope arbeidskrachten uit India, Pakistan, Nepal en andere Aziatische landen worden ingevlogen om negen nieuwe stadions en alle voorzieningen daaromheen te bouwen.

Uitbuiting

Human Rights Watch waarschuwt voor de erbarmelijke omstandigheden waarin de migrantwerkers vaak verkeren: te lage lonen, uitbuiting, slechte voorzieningen en te lange werkdagen.

"Iedereen maakt zich zorgen of de spelers en fans niet bezwijken onder de hitte in het Arabische land, maar aan de omstandigheden van migrantenwerkers wordt niet gedacht", aldus het rapport.

Volgens HRW is de regering van Qatar er tot nu toe niet in geslaagd om gedwongen arbeid en mensenhandel aan banden te leggen. Ook hebben migranten geen rechten. Arbeiders kunnen zich bijvoorbeeld niet aansluiten bij een vakbond en er is geen minimumloon vastgelegd.

'Qatargate'

Er is meer kritiek op de toewijzing van het WK aan Qatar. Zo noemt het Franse weekblad France Footbal de toewijzing een 'Qatargate' ; een resultaat van corruptie en vriendjespolitiek.

France Football heeft een interne mail in handen gekregen van de secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond FIFA. Die stelt daarin dat 'zij het WK 2022 hebben gekocht'. Ook zouden volgens andere bronnen verschillende FIFA-leden hebben samengespannen bij de toewijzing.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore