Sport

Eerstedivisieclub AGOVV failliet verklaard

08 januari 2013 09:45 Aangepast: 08 januari 2013 10:55

De rechter in Zutphen heeft AGOVV failliet verklaard. De voetbalclub uit Apeldoorn, uitkomend in de eerste divisie, kampte met een belastingschuld van 400.000 euro.

AGOVV kreeg eerder een maand uitstel om dat bedrag alsnog te betalen. De vereniging had echter meer tijd nodig om het reddingsplan rond te krijgen. De leiding van de club uit Apeldoorn was niet op de zitting in Zutphen aanwezig.

AGOVV kampte sinds de terugkeer in het betaalde voetbal 10 jaar geleden al vaker met financiële problemen. Toch had de vereniging nog goede hoop dat het volgende maand de 100e verjaardag als profclub kon vieren.

De licentie om betaald voetbal te spelen vervalt direct op het moment dat het faillissement definitief is. Het is voor de KNVB op dit moment nog niet duidelijk of beroep zal worden ingesteld tegen de beslissing van de rechtbank. Partijen hebben hiervoor formeel acht dagen de tijd. Tot die termijn is verstreken, behoudt AGOVV de licentie, laat de KNVB weten.

De gespeelde wedstrijden van AGOVV in de Jupiler League worden in geval van een onherroepelijk faillissement als niet gespeeld beschouwd, meldt de voetbalbond. In dat geval verandert de stand in de Jupiler League, die dan nog maar uit 17 clubs bestaat

'Club had het aan zichzelf te danken'

De club heeft het faillissement aan zichzelf te danken, vindt oud-directeur Ton Fitsch: '' Er waren te veel passanten. Verkeerde mensen op de juiste plaatsen. Iedereen die een paar centen op zak had, werd binnengehaald, uitgekleed en weggestuurd. En dan hup, weer een volgend persoon.''

Levenslicht in 1913

AGOVV zag op 25 februari 1913 het levenslicht omdat een aantal leden van de Apeldoornse geheelonthouders-zangvereniging zich ergerde aan drankmisbruik rond voetbalwedstrijden op zondag. De club speelde in het blauw omdat de leden 'van de blauwe knoop waren. Dat bleef zo toen de 5 hoofdletters van AGOVV in 1921 een andere betekenis kregen.

''De Blauwen", zoals de club uit Apeldoorn door het leven bleef gaan, bleef tot 1971 actief in het betaalde voetbal. Doelman Joop Niezen de latere hoofdredacteur van Voetbal International en spits Sietze de Vries waren in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw bekende spelers van AGOVV.

Huntelaar, Chadli, Mertens sterk bij AGOVV

Een tribune van het prachtig gelegen stadion op complex Berg en Bos draagt nog de naam van De Vries. Een andere tribune is vernoemd naar Klaas-Jan Huntelaar, die er bij was toen AGOVV in 2003 na afwezigheid van 32 jaar via het amateurvoetbal terugkeerde in het betaalde voetbal. De spits van Schalke 04 en het Nederlands elftal is niet de enige speler die zich in Apeldoorn succesvol ontwikkelde.

Nacer Chadli (FC Twente) en Dries Mertens (PSV), inmiddels allebei international van België, voetbalden zich recent nog in het shirt van AGOVV in de kijker. Met trainers als Stanley Menzo, Jurrie Koolhof en John van den Brom voetbalde de club uit Apeldoorn ook nooit anoniem door de eerste divisie. Henk Timmer, oud-doelman en de laatste tijd directeur van AGOVV, weigerde zich de laatste maanden neer te leggen bij een afscheid uit het betaalde voetbal.

Achtste betaalde voetbalclub failliet

AGOVV is de achtste club die sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 failliet is gegaan. RBC was op 8 juni 2011 de laatste.

In 1968 was Xerxes/DHC het eerste slachtoffer. FC Vlaardingen volgde in 1981, een jaar later moest Amersfoort afscheid nemen. FC Wageningen en VC Vlissingen verdwenen in 1992 uit het betaalde voetbal. HFC Haarlem moest in 2010 opgeven.

RTLNieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore