Sport

Hockeydames Europees kampioen na winst tegen België

26 augustus 2017 21:24 Aangepast: 13 november 2017 16:54
Juichen na de eerste goal. Beeld © ANP

De Nederlandse hockeysters zijn Europees kampioen! De dames versloegen België met 3-0.

Carlien Dirkse van den Heuvel zette Nederland in de 12e minuut op voorsprong. Kelly Jonker maakte in het vierde kwart de 2-0. Een minuut voor tijd werd het zelfs 3-0 na een benutte strafbal van Van den Assem. 

Thumbnail

Dirkse van den Heuvel viert haar goal met Lidewij Welten (foto: ANP)

Voor Nederland was het de negende Europese titel bij de dertiende editie van het EK. Twee jaar geleden verloor Oranje in Londen in de finale van Engeland, dat in Amsterdam met brons genoegen moest nemen. België debuteerde in de EK-finale en veroverde met zilver de eerste EK-medaille ooit.

Met de verdiende triomf voor eigen publiek bekroonde de Nederlandse ploeg een succesvolle hockeyzomer. Begin juli sloot Oranje de halvefinaleronde in de World League in Brussel winnend af. Daarna was Nederland ook de sterkste bij een vierlandentoernooi in Barcelona.

Ook zonder 'grote drie' succesvol

Annan kreeg bij de EK in eigen land nogmaals de bevestiging dat het Nederlandse vrouwenhockey ook zonder de 'Grote Drie' (Maartje Paumen, Naomi van As, Ellen Hoog) internationaal meetelt. De Australische oud-international moest na Rio 2016 (zilver) voor onder anderen middenveldster Eva de Goede (rustjaar) en keepster Joyce Sombroek (gestopt) eveneens vervangers zoeken.

Thumbnail

Lidewij Welten in actie (foto: ANP)

De vernieuwde en verjongde selectie van Annan bleek in het Amsterdamse Bos bestand tegen de druk van het moeten presteren voor eigen publiek. Ook de bondscoach zelf, die in Rio de Janeiro soms leek bevangen door stress, maakte een veel stabielere indruk dan een jaar geleden in Brazilië.

Schitterende aanval

Na de magere winst (1-0) in de groepswedstrijd tegen België wist Nederland dat de finale tegen de outsider vooraf nog geen gelopen koers was. Oranje miste in de eerste helft legio kansen. Alleen Dirkse Van den Heuvel kwam uit een schitterende aanval tot scoren (1-0). Na de pauze bleef België er door de Nederlandse schotloosheid in geloven. In het laatste kwart zorgde Jonker van dichtbij voor de bevrijdende 2-0. Van den Assem benutte in de laatste minuut nog een strafbal: 3-0.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`