Sport

Gouden plak in Sotsji is flink wat geld waard

30 januari 2014 22:01 Aangepast: 24 februari 2014 11:05
Beeld © ANP

Het winnen van een gouden Olympische plak in Sotsji is natuurlijk de kroon op het werk van een topsporter. Maar: wat levert het eigenlijk op?

Als een sporter tijdens de winterspelen op een individueel onderdeel een gouden plak wint, levert dat behalve een hoop vreugde, tranen en feest ook 30.000 euro op. Voor een zilveren plak krijgt een sporter 22.500 euro. En ook een bronzen medaille levert een leuk bedrag op: 15.000 euro. De vergoeding wordt uitgekeerd door NOC*NSF en geldt alleen voor Nederlandse sporters. 

Meer medailles: minder geld per plak
Wanneer een topsporter het zo goed doet dat hij of zij meerdere medailles haalt, geldt er een andere regeling. De sporter ontvangt dan voor de hoogste medaille het volledige bedrag. Voor de tweede medaille ontvangt de topsporter tweederde van de daarbij behorende vergoeding.

En voor de Sven Kramertjes onder de sporters: bij een derde medaille krijgt de sporter een derde van de bijbehorende vergoeding. Deze regel geldt ook voor de vierde en de daaropvolgende medailles.

Teamsporters
Voor teamsporters geldt een andere regeling. Er is een speciale verdeelsleutel om de beloning te berekenen:(vergoeding voor individuele prestaties X wortel aantal teamleden) / Aantal teamleden.

Voor ieder teamlid is er een minimumvergoeding, mits dit de enige behaalde medaille is. Voor een gouden plak is dat 11.000 euro, voor een zilveren medaille 8.000 euro en voor een bronzen medaille 5.000 euro.

Vergoeding blijft gelijk
De vergoeding voor de medailles is hetzelfde als bij de vorige winterspelen in het Canadese Vancouver. De topsporters moeten trouwens nog wil inkomstenbelasting betalen over de verdiensten. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore