Ga naar de inhoud
Sport

Investeringen in atletiek werpen eindelijk vruchten af

De gouden plak levert Schippers 60.000 dollar op. Beeld © Getty

De Nederlandse atleten keren vandaag met vier plakken terug van het wereldkampioenschap in Londen. Een record dat de equipe bijna 160.000 dollar oplevert aan prijzengeld. Om dat te bereiken is de afgelopen jaren fors in de sport geïnvesteerd.

Wie van sporters topsporters wil maken, moet investeren. Dat was zo'n twintig jaar geleden de wens van de Atletiekunie. De faciliteiten moesten worden verbeterd en de grootste talenten moesten de mogelijkheid krijgen om continu met hun sport bezig te zijn.

Investeren in atletiek

Pas rond het begin van deze eeuw begonnen die investeringen vorm te krijgen. Zowel het NOC*NSF als het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten geld in het atletiek te stoppen. Het topsportcentrum Papendal, in Arnhem, kreeg de langgewenste atletiekfaciliteiten op hoog niveau.

"Om met de wereldtop mee te doen, hebben we de laatste jaren veel geïnvesteerd in talent- en sportcoaches. Ook hebben we een accent gelegd op betere medische begeleiding. Het gaat echt om langdurige investeringen", vertelt een trotse Ad Roskam, technisch directeur van de Atletiekunie, terwijl hij in de trein van Londen naar huis zit.

Wel wil Roskam benadrukken dat er geen rechtstreeks verband is tussen de financiële versterking en de sportieve successen. "We hebben nu een zeer talentvolle lichting. Maar we kunnen hen wel de juiste faciliteiten bieden."

A-status

Atletiek zit in de top vijf van topsportprogramma's en krijgt dit jaar 1.225.000 euro van het NOC*NSF. Maar belangrijker voor de atleten zijn de statussen die de sportfederatie verleent. De grootste talenten krijgen een A-status - dat waren er in 2015 31 die in hun categorie tot de mondiale top acht horen.

De iets minder grote talenten, de zogenoemde 'high potentials', krijgen een HP-status. Beide statussen geven recht op een vergoeding voor levensonderhoud, mocht de sporter zelf te weinig verdienen.

Dat is overigens geen vetpot. Wie achttien jaar oud is krijgt maandelijks 762 euro. Dat loopt op tot 2346 euro voor sporters van 27 jaar en ouder. Het idee erachter is dat het voldoende is om geen ander werk te hoeven doen, waardoor er puur op de sport kan worden gefocust. Leven van atletiek is echter maar voor weinig mensen weggelegd.

Dafne Schippers spekt bankrekening

Het echte geld is te verdienen op de grote toernooien. Natuurlijk, het winnen van een medaille is onbetaalbaar. Er kan geen geldbedrag op tegen het eremetaal. Toch krijgen de atleten forse geldbedragen uitgereikt.

In totaal won de oranje equippe 158.000 dollar aan prijzengeld. Ruim de helft gaat naar, hoe kan het ook anders, Dafne Schippers. Goud, brons en de finaleplek met de estafetteploeg leverden haar 81.000 dollar op.

Sifan Hassan, die ook brons pakte, neemt 30.000 dollar terug naar huis. Anouk Vetter won 20.000 dollar, Susan Krumins 14.000 dollar en Nadine Visser 10.000 euro. De overige 3000 dollar gaat naar de rest van de 4x 100 meter estafetteploeg.

Hoe wordt het prijzengeld verdeeld?

Wie op een individueel onderdeel het goud pakt, verdient 60.000 dollar. De nummer twee krijgt 30.000 dollar, de nummer drie 20.000 dollar. De nummers vier tot en met acht verdelen samen nog eens 30.000 dollar.

Groepsprestaties, bijvoorbeeld bij de estafette-onderdelen, worden iets rianter beloond. Logisch, want het prijzengeld moet door het aantal sporters gedeeld worden. Goud levert in dit geval 80.000 dollar op, zilver 40.000 dollar en brons 20.000 dollar. Voor de nummers vier tot en met acht ligt 46.000 dollar klaar.