Nederlandse voetbalclubs zijn kansloos als het gaat om een plaats in de Champions League. Tenminste: als het advies van een Brits bureau gevolgd wordt. Zij rekenden uit dat een Champions League zonder teams uit de kleinere competities veel meer waard is.
Met meer wedstrijden tussen topteams uit Engeland, Spanje en Duitsland haalt de Champions League wereldwijd mogelijk 40 procent meer aan uitzendrechten binnen, blijk uit het rapport van het gerenommeerde bureau Oliver and Ohlbaum.
Het voetbaltoernooi is nu al een redelijk obsceen miljoenenspel, maar blijkt toch niet het meest lucratieve sportevenement van het jaar. Ter vergelijking: de Champions League levert momenteel zo'n 1,4 miljard euro aan uitzendrechten op. Dat is weinig, als je het vergelijkt met de Amerikaanse voetballeague NFL (5,6 miljard euro), de Britse voetbalcompetitie Premier League (3,0 miljard euro) en de Amerikaanse baseballcompetitie (2,2 miljard euro).
Liever kijken dan lezen?
Nieuw voorstel voor de Champions League
Volgens het consultancybureau zou dat bedrag verhoogd kunnen worden naar 2 miljard euro, mits de grote clubs vaker tegen elkaar strijden. Die conclusie baseren ze op een onderzoek onder 7000 mensen in zeven landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Nederland.
Ze schreven een nieuw voorstel voor de Champions League: allereerst moet het aantal deelnemende clubs verkleind worden van 32 naar 24 stuks. Het overgrote deel (80%) daarvan moet komen uit de vijf grootste voetballanden: Engeland, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk. Momenteel komt iets minder dan de helft van het aantal clubs uit die landen.
Ook de opzet van het toernooi wordt omgegooid: in de groepsfase strijden slechts drie groepen van acht teams. Momenteel zijn dat er acht groepen van vier clubs. In de nieuwe opzet spelen de voetbalclubs dus veel meer wedstrijden tegen elkaar.
'We worden een soort Denemarken'
Als voetbalbond UEFA zijn beleid daadwerkelijk baseert op dit rapport, dan komen Nederlandse clubs dus amper nog in aanmerking, zegt RTL Z-econoom Mathijs Bouman in Z Today. "De Nederlandse eredivisie is dit jaar afgezakt naar plaats 13 op de ranglijst van competities van de UEFA. Ik heb zelfs nog even aan de KNVB gevraagd of ik gelijk had."
Dat heeft grote gevolgen, want die lijst bepaalt of je jezelf direct kunt kwalificeren voor de groepsfase, zoals PSV dit jaar. "Als het aantal clubs echter verkleind wordt en je zo laag op die ranglijst staat, dan moet ook de landskampioen zich nog kwalificeren. Dan word je een soort Denemarken."
Is dit plan reëel?
Gelukkig is het maar een rapport en zullen de kleine landen, die hier ook over mogen stemmen, er vast voor gaan liggen. Toch moeten we ons wel een klein beetje zorgen gaan maken, zegt Bouman. "De grote clubs zijn al bezig met een opstand en hebben ook voorstellen gedaan. Zij willen zelfs met 16 clubs in de eindfase van de Champions League tegen elkaar spelen. Dan gaat het echt alleen maar om de topclubs."
Gelukkig is er ook nog goed nieuws: in het onderzoek Ajax wordt wel gezien als een topteam. De ondervraagden zouden de Amsterdamse voetbalclub best graag in het toernooi zien. "Wie weet mogen we dan toch via een achterdeur naar binnen", grapt Bouman.