Algemeen

Rudi Lubbers bokste tegen Ali: Mijn insteek was overleven

04 juni 2016 14:27
Rudi Lubbers in zijn gevecht met Muhammad Ali, Jakarta 1973

Muhammad Ali heeft in zijn carrière slechts tegen één Nederlander gebokst. In 1973 moest 'onze' Rudi Lubbers het opnemen tegen de 'Kid from Louisville'.

Het gevecht vond plaats in Jakarta, en de verwachting was dat Ali die blonde Hollander weleens alle hoeken van de ring zou laten zien. Maar dat bleek niet zo te zijn, Lubbers hield het de volle twaalf ronden vol, ook al had hij weinig in te brengen tegen Ali.

Quick, million dollar fight

Ali bereidde zich destijds voor op een tweede gevecht met Joe Frazier. De partij tegen Lubbers was een soort opwarmertje. Lubbers, zo'n acht jaar geleden in een interview met Sportweek: "Ali maakte grapjes, begon al tot tien te tellen toen ik op de weegschaal stond. Ik hield me op de vlakte. Hij was de showman, noemde het een 'quick, million dollar fight'.''

"Iedereen zei dat ik nul procent kans had, maar dat moet je niet tegen Rudi Lubbers zeggen. In Amsterdam hadden ze pesterig gezegd dat ik niet van een zwarte mocht verliezen. Nou, dat had ik me ingeprent. Ik wilde voorkomen dat ze praatjes zouden krijgen, had altijd geroepen dat er niemand op aarde was die mij knock-out kon slaan. Ook Ali niet.'' 

Ik kon net niet bij hem komen

"Mijn insteek was: overleven. De laatste drie ronden was ik nog goed. In de elfde ronde zette hij mij vast in de touwen, maar ik wist hem over te nemen. Ik zei tegen hem: 'And now it's my time.''' Ali won de wedstrijd op punten. "Ik had kansjes, maar de pech was dat ik steeds net niet bij Ali kon komen."

Met Lubbers ging het na zijn bokscarrière bergafwaarts. Hij zat in de gevangenis wegens drugshandel en raakte daarna aan lager wal. 

Meer op rtlsportupdate.nl:
Muhammad Ali: parkinson maakt van sportman van de eeuw een lichamelijk wrak

`