Algemeen

'Verlies belangrijke waarschuwing hockeydames'

27 juni 2016 10:30 Aangepast: 27 juni 2016 11:26
Naomi van As volgens Jacques Brinkman zeker van haar plek Beeld © ANP

De Nederlandse hockeydames hebben op weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een belangrijke waarschuwing gekregen. Dat schrijft voormalig tophockeyer Jacques Brinkman in zijn analyse voor De Telegraaf.

De Oranjedames verloren zondag de finale van de Champions Trophy. Nadat alle vijf de poulewedstrijden in winst waren geëindigd, ging de ploeg van bondscoach Alyson Annan zondag in de eindstrijd onderuit tegen Argentinië (1-2).

Nederlaag in 'grote' duels

De nederlaag betekende dat Oranje opnieuw er niet in slaagde een ‘grote’ wedstrijd te winnen. De laatste keer dat de dames succesvol waren, was in 2014 toen in Den Haag de wereldtitel werd veroverd. Daarna ging het mis.

Tijdens de Hockey World League, afgelopen december, verloor Nederland al in de kwartfinales van Argentinië (0-1). Een aantal maanden daarvoor verspeelde de ploeg in de EK-finale tegen Engeland een 2-0 voorsprong en ging Oranje na het nemen van shoot-outs een kopje onder.

Terecht verlies

Over de nederlaag in de eindstrijd van de Champions Trophy is Brinkman duidelijk: terecht. 'De pijp was leeg. De energie en passie van de poulewedstrijden ontbrak in de finale. De ploeg heeft geen moment aanspraak kunnen maken op een goed resultaat.'

Brinkman constateerde dat het bij meerdere speelsters 'net niet' was. 'Laat het een wijze zijn, want goud is het grote doel in Rio.'

Olympische selectie

Zondag maakte bondscoach van de mannen, Max Caldas, zijn olympische selectie bekend. Binnenkort zal ook Annan bekendmaken welke 16 speelsters mee mogen naar Rio.

Brinkman verwacht dat de 'Big Five' (Lidewij Welten, Naomi van As, Maartje Paumen, Eva de Goede en Ellen Hoog) zeker is van hun plaats, voor andere speelsters is een plek in de selectie minder vanzelfsprekend. 'Voor Michelle van der Pols, Maria Verschoor en Xan de Waard worden het nog spannende dagen.'

`