Ga naar de inhoud
Balans opgemaakt

Binnensport-clubs verloren veel leden door coronacrisis, komen die nog terug?

Beeld © Getty

Met het opstarten van de binnensporten maken de sportbonden de balans op: hoeveel leden zullen na de lange sluiting hun weg naar de verschillende sporten nog vinden? Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat sportbonden veel leden zijn verloren als gevolg van de coronacrisis.

De Judobond start vandaag met een campagne om kinderen, na een lange sluiting, weer aan het judoën te krijgen. Met oud-Olympiër Mark Huizinga hoopt de bond de weggelopen leden weer terug te krijgen. Ten opzichte van eind 2019 hebben zij momenteel 6000 leden minder, en is de bond van 36.000 naar 30.000 leden gegaan.

Effect voor langere termijn

"Gaan we deze leden nog terugkrijgen?", vraagt Benny van den Broek, hoofd sportparticipatie van de Judobond zich af. Het is volgens de bond de vraag wat het uitblijven van nieuwe leden op de langere termijn voor de sport en de bond betekent.

Ontbijten
Lees meer
Ontbijten op het terras en zweten in de sportschool: dit mag weer vanaf vandaag

Meer binnensporten herkennen de uitstroom van leden: de Koninklijke Nederlandse Zwembond en Mountainnetwerk, die verschillende klim- en bouldercentra heeft, zien minder leden in hun systemen.

Schermen

Zo ook de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond. "Normaal gesproken hebben wij een vrij grote instroom, maar ook een grote uitstroom. Door corona is de instroom gestopt, maar de uitstroom bleef hetzelfde, waardoor we veel leden zijn verloren."

Sportbonden
Lees meer
Sportbonden ondertekenen manifest voor meer diversiteit

Maar er lijkt licht aan het einde van de tunnel, zo laat de Gymnastiekunie weten: “Wij zijn leden verloren, maar toen de clubs eenmaal weer opengingen, trok het snel aan.“

Buitensporten daarentegen profiteren in sommige gevallen zelfs van de sluiting van sportmogelijkheden. De KNLTB zag in 2020 voor het eerst in vijftien jaar weer een groei in het aantal leden. Op 1 februari 2021 telde de bond 27.000 meer tennis- en padelleden dan op 1 februari 2020.

Sportbonden
Lees meer
Sportbonden terughoudend met herstart na verlenging lockdown