Politiebescherming

Dylan Groenewegen meermaals bedreigd: 'Kreeg strop via de post'

26 januari 2021 10:03 Aangepast: 26 januari 2021 10:06
Het moment van de crash. Beeld © AP

Wielrenner Dylan Groenewegen was verantwoordelijk voor de afgrijselijke val van collegasprinter Fabio Jakobsen tijdens de Ronde van Polen, in augustus vorig jaar. Na het incident is Groenewegen meermaals bedreigd, zelfs zo erg dat hij politiebescherming kreeg.

Dat vertelt de renner van Jumbo-Visma in het sportblad Helden Magazine. Bij een van de bedreigingen die hij per post binnenkreeg, was een strop bijgevoegd. Dat was voor hem de aanleiding om naar de politie te stappen en aangifte te doen. "De politie schoot na het zien van die brieven onmiddellijk in actie. Dat geeft de ernst van die bedreigingen wel weer."

De politie patrouilleerde wekenlang rond het huis van de sprinter.  "Als ik even naar buiten wilde, stond er een agent aan mijn zijde zodat er niks kon gebeuren."

Bekijk hier de heftige beelden van de crash:

Verbrijzeld gezicht

Groenewegen duwde Jakobsen op 5 augustus 2020 in de massaspurt van de eerste etappe van de Ronde van Polen de hekken in. De crash vond plaats bij een snelheid van meer dan 80 kilometer per uur en de renner van Deceuninck - Quick-Step overleefde zijn val maar ternauwernood. Met een bijna volledig verbrijzeld gezicht belandde hij in het ziekenhuis, waar hij enkele dagen in kunstmatig coma werd gehouden.

Groenewegen werd door de internationale wielerunie UCI voor negen maanden geschorst voor zijn daad. Hij zal medio mei in de Ronde van Hongarije zijn rentree maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Groenewegen: zwarte bladzijde in carrière

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore