Andy Ruiz Jr. vs. Anthony Joshua

Kan 'the real-life Rocky' de wereld nog een keer shockeren?

07 december 2019 09:49
Beeld © Getty Images

De wereld maakt zich op voor misschien wel het grootste boksevenement van deze eeuw, de rematch tussen Andy 'Destroyer' Ruiz Jr. en Anthony 'AJ' Joshua. Vanavond zal blijken of Ruiz de wereld nog een keer kan schokken, of dat Anthony Joshua zijn plek bovenaan de voedselketen kan heroveren.

Om de grootte van deze rematch te kunnen duiden, moeten we eerst terug in de tijd. Op de eerste dag van juni dit jaar, ontstond een van de grootste verrassingen ooit in de bokswereld. Een zwaarlijvige Mexicaan, onbekend bij het grote publiek, wist de schier onverslaanbare Anthony Joshua viermaal tegen het canvas te slaan. Na de vierde keer vond de scheidsrechter het in de zevende ronde genoeg geweest, waardoor Ruiz de wereld shockeerde en de IBF, IBO, WBA en WBO titels van Joshua afpakte. De eerste Mexicaanse kampioen in het zwaargewicht was opgestaan.

Na de partij werd Ruiz zijn verhaal vergeleken met die van filmheld Rocky Balboa. Een absolute underdog die de kampioen weet te verslaan. Sylvester Stallone - de schrijver en acteur achter Rocky - besloot daarom een documentaire over het eerste gevecht te maken, waarin enkele prominenten figuren uit de bokswereld op die avond terugkijken. De documentaire 'One Night: Joshua vs. Ruiz' wordt vanavond voorafgaand het gevecht bij RTL 7 uitgezonden.

Legendarische ronde

De derde ronde in dat gevecht ging de geschiedenis in als een van de meest spectaculaire rondes ooit. Joshua begon nog goed, door Ruiz als eerste neer te slaan. Het leek echter alsof deze knock-down Ruiz alleen maar sterker maakte, aangezien hij daarna als een bezetene begon te vechten. In dezelfde ronde sloeg hij Joshua zelf nog twee keer neer, wat het begin van het einde voor de Engelsman bleek.

Olympiër

Het verlies was de eerste echte tegenslag in de carrière van de toen nog ongeslagen Joshua. Een carrière die, net zoals elke andere, begon in het amateurboksen. De 1.98 meter lange Joshua maakte veel indruk als amateur. Zijn grootste succes vond plaats in 2012, toen hij in zijn thuisland Olympisch goud pakte.

Een jaar later betrad hij de professionele wereld. Ook hier wist 'AJ' snel indruk te maken, door vrijwel elke tegenstander binnen drie rondes knockout te slaan. Na het winnen van de IBF titel in 2016, had Joshua zijn ogen gericht op Wladimir Klitschko. Deze Oekraïense reus was ooit de onbetwiste kampioen, totdat hij zijn titels aan Tyson Fury kwijtraakte.

Wembley

Wegens mentale problemen moest Fury deze later afstaan, waardoor ook de WBA en IBO titels op het spel stonden bij de wedstrijd tussen Joshua en Klitschko. In 2017 vochten de twee een ware veldslag uit, op een uitverkocht Wembley. Beide mannen gingen een keer neer, maar in de elfde en een na laatste ronde landde Joshua een geweldige opstoot op de kin van Klitschko. 'Dr. Steelhammer' kwam dit niet meer te boven en de scheidsrechter stopte uiteindelijk de partij. Een wereldwijde ster in de vorm van Joshua was geboren.

Twee jaar later

In de twee jaar naar aanloop van het eerste gevecht tussen Joshua en Ruiz, wist 'AJ' nog enkele malen te winnen. Hij sloeg Carlos Takam en Alexander Povetkin knockout, waarmee hij zijn titels verdedigde. Ook wist Joshua tussendoor de WBO titel te pakken, door Joseph Parker op punten te verslaan.

Onderwijl bouwde Ruiz in de luwte verder aan een indrukwekkend CV. De 1.88 meter lange Mexicaan kwam met 33 winstpartijen - waarvan 22 op knockout - en één verlies op zijn naam, als late vervanger in beeld voor het gevecht dat uiteindelijk zijn leven zou veranderen.

Opvallende stijl

Joshua zou een halfjaar geleden namelijk eerst tegen de Amerikaan Jarrell Miller vechten, maar Miller werd 2 maanden voor het gevecht geschorst wegens dopinggebruik. De late vervanging in de vorm van Ruiz wordt door sommigen gezien als een van de redenen waarom Joshua uiteindelijk verloor. Hij had immers weinig tijd om zich voor te bereiden op de Mexicaan, die met zijn relatief kleine lengte en snelle combinaties een opvallende stijl bezit.

Gewicht

Enkele experts twijfelden bovendien of Joshua zijn tegenstander destijds wel serieus nam. Naast zijn lengte en stijl, valt Ruiz namelijk ook op door zijn postuur (in het eerste gevecht woog hij 122 kg). Afgetraind kun je hem niet noemen, maar de Mexicaan heeft bewezen dat hij dat wellicht ook helemaal niet nodig heeft. In het gevecht van vanavond zal Ruiz zelfs nog zwaarder zijn. Toen hij gisteren op de weegschaal ging staan, bleek dat zijn gewicht 128 kg is. Zo zwaar woog hij nog nooit in zijn carrière.

Dit geldt niet voor Joshua. De man uit Watford bezit het lichaam van een superheld, maar had tijdens het eerste gevecht misschien juist teveel spieren. Hoe meer spieren iemand bezit, hoe sneller de vermoeidheid immers intreedt. Daarom besloot Joshua iets af te slanken, hij woog gisteren 108 kg. Dit is vier kilo lichter dan tijdens de vorige partij.

Locatie

Het eerste gevecht tussen de twee vond plaats in New York, in het beroemde Madison Square Garden. Dit was de allereerste keer - in 22 gevechten - dat Joshua buiten het Verenigd Koninkrijk vocht, en dus ook de eerste keer dat hij verloor. Promotor Eddie Hearn zal het wellicht daarom niet aangedurfd hebben om terug te keren naar The States.

De rematch zal desondanks niet plaatsvinden in de oude vertrouwde UK, maar in Saudi-Arabië. Naast de nodige dollars die daarbij komen kijken, kan een gevecht in een werelddeel buiten het westelijk halfrond ook een legendarische reputatie verkrijgen. Denk aan eerdere klassiekers als 'Rumble In The Jungle', waar Muhammad Ali in Afrika de angstaanjagende George Foreman tegen de vlakte sloeg. Of aan 'The Thrilla In Manila', waar diezelfde Ali in de Filipijnen het kunstje herhaalde tegen Joe Frazier.

Het is te hopen dat 'Clash On The Dunes' eenzelfde legendarische status kan verkrijgen. Vanavond is het spektakel live te zien, vanaf 20:00 bij RTL 7.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore